Pharaon-ügy: nincs együttműködés a magyar és az amerikai hatóságok között

Az Orbán Viktor által is ismert szaúdi milliárdos ellen azonban továbbra is amerikai elfogatóparancs van érvényben.

Ghaith Pharaont az Egyesült Államokban többek között csalás előkészítésével, csalással, zsarolás előkészítésével, valamint bűnrészességgel és bűnpártolással vádolják, amelyek miatt legfeljebb 30 év börtönbüntetésre számíthat, továbbá pénzbüntetésre ítélhetik. A szaúdi milliárdos neve emellett olyan bűncselekményekkel kapcsolatban is felmerült, mint a terrorizmus támogatása, nukleáris technológiával való kereskedés, prostitúció és illegális bevándorlás elősegítése. Áprilisban a Heti Válasz egy 2002-es francia parlamenti jelentésre hivatkozva írt arról, hogy az üzletember összefüggésbe hozható a terrorszervezetek által is használt, havala nevű iszlám pénzügyi hálózattal.

A Magyar Nemzet érdeklődésére Erik Watnik, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének sajtó- és kulturális tanácsosa elmondta, hogy ha bárkinek információi vannak a szóban forgó üzletember tartózkodási helyéről, a megfelelő hatóságokhoz kell fordulnia. Azt is hozzátette, hogy Magyarország tagja az Interpolnak, és érvényes kiadatási egyezménye van az Egyesült Államokkal.

Minden jel szerint az amerikai hatóságok által 25 éve üldözött Pharaon jó kapcsolatokat alakított Orbán Viktorral és környezetével. Legutóbb az derült ki, hogy az üzletember a miniszterelnök házával szemközti villát vásárolta meg magának, de cégének közös vállalkozása van a külügyi tárca felügyelete alatt működő Magyar Nemzeti Kereskedőházzal is.

NAPI AKTUÁLIS - A terroristák már a szomszédban vannak

Orbán Viktor házával szemben jutott villához annak a Ghaith Pharaonnak a cége, akit az Interpol jelenleg is köröz és az amerikai vagyona már elkobzásra került. Orbán Viktoréknál két kapucsengő található, az egyik bizonyos Kovácshoz tartozik. Kérdeztük tőle ott jártunkkor, mit szól ahhoz, hogy egy nemzetközileg hírhedt üzletember vásárolt velük szemben telket - a mindig éber TEK, úgy néz ki, nem tájékoztatta erről a miniszterelnök telekszomszédját.

Pharaon magyarországi tartózkodására bizonyíték, hogy előkerült egy szüreti fesztiválon készült 2015-ös fotó, amelyen az üzletember is szerepel.

Szüreti fesztiválon fotózták le Orbán Viktor veszélyes szomszédját

Nemrég pedig az ő ügyvédjének nevén lévő cég vásárolta meg az Orbán Viktor miniszterelnök szomszédjában lévő villát. Az üzletember hamar üzleti kapcsolatba került a kormányzati Magyar Nemzeti Kereskedőházzal is.A fotók a Seregélyesi Kisbíró című lap 2015. októberi számában jelentek meg:

Korábban a parlamentben Orbán Viktor elismerte, hogy találkozott Paharonnal, akit megvizsgáltak a magyar hatóságok, de nem tártak fel hazai tevékenységével kapcsolatban nemzetbiztonsági kockázatot. Németh Szilárd pedig azzal ködösített, nem biztos, hogy ugyanarról a személyről van szó, akit az amerikai hatóságok keresnek.

A Magyar Nemzet szerint egy ujjlenyomat-vizsgálat igazolhatná a szaúdi üzletember személyazonosságát, de a lap amerikai forrásai arról tájékoztattak, hogy a magyar hatóságok nem együttműködőek az ügyben, és megtagadták az Egyesült Államok hatóságainak kérését. A Magyar Nemzet kormányzathoz közel álló informátorai azonban azt állítják, hogy pont az amerikaiak gátolják a férfi azonosítását.

Jobbik: Orbán kapcsolata Pharaonnal veszélyt jelent a nemzetbiztonságra

A rendszer iskolapéldája, hogy Orbán Viktor kormányfő szomszédja egy olyan ember lehet, aki ellen hivatalos elfogatóparancs van érvényben – jelentette ki Jakab Péter, a Jobbik szóvivője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Megdöbbentőnek nevezte, hogy Ghaith Pharaon minden további nélkül besétálhat Magyarország területére. Kiemelte: a hírszerzés és a rendőrség nem foglalkozik azzal, hogy eleget téve a nemzetközi egyezményeknek, letartóztassák az üzletembert, illetve a magyar államnak sem jut eszébe, hogy ki kéne adni az Egyesült Államok számára. Jakab Péter hozzátette: ehelyett a kormány és az Orbán-család is üzletel Pharaonnal, a miniszterelnök pedig kijelenti, hogy a szaúdi üzletember "semmilyen nemzetbiztonsági kockázatot nem jelent".

"Ha ezt Orbán Viktor komolyan gondolja, akkor ebben az országban egyetlen ember jelent nemzetbiztonsági kockázatot az ország számára, maga Orbán Viktor"

– szögezte le a Jobbik szóvivője.

Jakab Péter arról tájékoztatta a sajtót, hogy az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának november 7-i ülésén a Jobbik kezdeményezni fogja a Pharaon-ügy „minél alaposabb és részletesebb kivizsgálását”.

„Orbán Viktornak el kellene döntenie, hogy a gazdag migránsok piszkos pénze, vagy az ország biztonsága fontosabb”

– mondta Jakab Péter. Ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a miniszterelnöknek ebben az ügyben nincs mérlegelési lehetősége, hiszen a törvények az irányadóak, „Pharaont le kell tartóztatni és át kel adni az amerikai hatóságoknak” - ismételte meg a Jobbik szóvivője.