Az Európa Tanács elítélte az ukrán szélsőjobboldali pogromot

Nyilatkozatot tettek közzé.

Az Európa Tanács (ET) elítélte egy hétfői nyilatkozatban a nyugat-ukrajnai Lembergben elkövetett szombat éjjeli pogromot, amelyben egy fiatal kárpátaljai magyar anyanyelvű cigány férfi életét vesztette, négyen megsebesültek, köztük egy anya és tízéves kisfia, akit nem tudott megvédeni.

Szombat éjfélkor maszkot viselő ismeretlenek késekkel és baseball ütőkkel rátámadtak a kárpátaljai magyar anyanyelvű romák átmeneti táborára Lemberg (Lviv) külvárosában. Lerombolták a sátrakat, pusztítottak, és késsel támadtak a lakókra. A hatóságok hét támadót őrizetbe vettek, köztük a vezetőjüket, a pogrom szervezőjét. Az elkövetőket azzal gyanúsítják, hogy egy ifjúsági neonáci szervezet tagjai. Az idén már több hasonló incidens volt Ukrajnában.

Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa a Facebook-üzenetében hangsúlyozta: „nem hagyhatjuk büntetlenül a gyűlöletből fakadó bűncselekmények eluralkodását”.

Élesen elítélte a kárpátaljai magyar anyanyelvű romák elleni pogromot az Egyesült Államok és Kanada.  Mindkét ország kijevi nagykövetségén keresztül tett közzé állásfoglalást, hangsúlyozva, hogy – mint  fogalmaztak – a rasszista erőszaknak nincs helye Európában.

Pogrom: kárpátaljai magyar cigányok táborára támadtak Lembergben

A lembergi rendőrség közlése szerint szombaton éjfél előtt érkezett a bejelentés hozzájuk arról, hogy maszkot viselő ismeretlenek támadták meg a város szélén létesített tábort, amelyben roma nemzetiségű állampolgárok laktak.