Pogrom: kárpátaljai magyar cigányok táborára támadtak Lembergben

Egy ember meghalt, többen súlyosan megsebesültek.

A lembergi rendőrség közlése szerint szombaton éjfél előtt érkezett a bejelentés hozzájuk arról, hogy maszkot viselő ismeretlenek támadták meg a város szélén létesített tábort, amelyben roma nemzetiségű állampolgárok laktak. A helyszínre azonnal rendőröket vezényeltek, akik megszüntették a jogsértő cselekményt, és hét támadót őrizetbe vettek - olvasható a jelentésben.

A zik.ua nyugat-ukrajnai hírportál beszámolója szerint a támadás következtében

életét vesztette egy 24 éves férfi, akinek az állandó lakóhelye a munkácsi járási Szernye községben található.

Négy személyt, köztük egy tíz éves fiút szúrt sebekkel szállítottak kórházba, egyikük munkácsi lakos, a többiek a munkácsi járási Barkaszón élnek.

A tábor elleni támadást hivatalos honlapján közzétett nyilatkozatban ítélte el Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója. Szerinte a szombati lembergi atrocitás arról tanúskodik, hogy

"Ukrajna extrémizmusba és idegengyűlöletbe süllyed".

"Az a tény, hogy a romatáborok ellen végrehajtott támadások rendszeresen ismétlődnek az ország különböző részeiben, a náci Németországban végrehajtott romaellenes pogromokat idézi, azzal a különbséggel, hogy a jelenlegi Ukrajnában a hatóságok nem bujtogatnak pogromokra" - írta.

A kormányzó felrótta a rendvédelmi szerveknek, hogy tétlenkednek,

míg a társadalom egy része szerinte hallgatólagos beleegyezéssel viszonyul a hasonló esetekhez, ami szerinte "nagyon aggasztó jelzés".

Kifejtette: a romákkal vannak gondok, de ezeket a társadalomba történő integrálásukkal, nem pedig pogromokkal, veréssel vagy gyilkolással kell orvosolni, hozzátéve, hogy ha Ukrajna az európai utat választotta, akkor az etnikai kérdéseket is európai módon, a rendvédelmi szervek bevonásával kell megoldani, mert az idegengyűlölet Ukrajna elszigetelődéséhez vezet.

Idén ukrán nacionalisták már kétszer támadtak rá cigányok ideiglenes táborhelyeire Kijevben, de hasonló pogromokat hajtottak végre Ternopilban és korábban Lembergben is kárpátaljai cigányok ellen. Ezekért a támadásokért a felelősséget a C14 neonáci szervezet és az idén alakult Nemzeti Osztagok félkatonai formáció vállalta magára.