„Mi lesz akkor, ha valaki véletlenül amiatt fog meghalni, mert nem időben adták ki a viharjelzést?”

„Mi lesz akkor, ha valaki véletlenül amiatt fog meghalni, mert nem időben adták ki a viharjelzést?”

Mint azt korábban megírtuk, Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik országgyűlési képviselője bejelentette, pártja Biztonságos Balatont! címmel aláírásgyűjtésbe kezdett, emellett vasárnap délutánig 48 órás éhségsztrájkot folytat a balatoni település obszervatóriumának megmentéséért, mivel éppen azon a telken akarnak egy ötszintes apartmanházat felhúzni, ahol a viharjelző működik.

Lapunk interjút készített a magyar néppárt siófoki Alapszervezetének elnökével, hogy megtudjuk, pontosan ki vásárolta meg az építési területet, milyen hatásai lehetnek az obszervatóriumra annak, ha felépül az apartmanház, mit tehetne a kormány az építkezés ellen, továbbá arra is kíváncsiak voltunk, miért éppen az éhségsztrájk eszközét választotta tiltakozásul?

Mikor épült a siófoki viharjelző és milyen szerepet tölt be?

Az 1957 óta működő viharjelző-megállapító rendszer szerepe az időjárás figyelése, illetve meteorológiai jelzések adása, amelynek nem csak a Balaton partján van jelentősége, az egész balatoni szélcsatorna nyomonkövetése is fontos feladata.

Mikor szereztek tudomást arról, hogy építkezni szeretnének a területen? A sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, régóta húzódik már az ügy.

Már 2013-ban szó volt a beépítésről, majd évekkel később, amikor Siófok alpolgármestere voltam, 2016. március 13-án, egy hosszúhétvégén szembesültem azzal, hogy kivágtak két védett fát a szóban forgó 1200 négyzetméteres területen. Ekkor még csak egy családi házat szerettek volna ide felhúzni. A két védett fa kivágásával hárult el az akkori építési terület elől az akadály, még a környezetvédelmi bírság kiszabása sem tántorította el az akkori építtetőt, hogy kivágják azokat.

Ezt követően tulajdonoscsere történt az ingatlanban. A mostani tulajdonos, a MolnárBeton Kft. éppen azelőtt egy hónappal nyújtotta be az építési engedélyi kérelmét, mielőtt hatályba lépett volna az a kormányhatározat, amely tiltja, hogy a viharjelző 60 méteres körzetében bármilyen építmény felépüljön. Ennek értelmében tehát a jelenleg hatályos jogszabályoknak megfelel az építési engedély, így ez ellen sokat nem lehet tenni.

Milyen hatással lehet az ötszintes apartmanház a viharjelző működésére?

Mint említettem, a Balaton partján hirtelen feltámadó szeleknek óriási szerepük van, szakemberek szerint amennyiben felépül az apartman, a szelek irányai megváltoznak. Természetesen a beruházó különböző hatástanulmányokra hivatkozva ennek az ellenkezőjét állítja, de amikor több szakmai szervezet, polgármesterek és civil szervezetek tiltakoznak az ellen, akkor érdemes volna elgondolkodni az építés leállításán.

Fontos hozzátenni, hogy úgy gondolom, a kormányzat is ezzel ért egyet, hiszen különben nem hozta volna meg az előbb már említett döntését, miszerint semmit nem lehet az obszervatórium 60 méteres körzetben építeni.

Volt alkalmuk megnézni a tulajdonos által hangoztatott hatástanulmányokat?

Én magam nem láttam, de tételezzük fel, hogy valóban készült hatástanulmány, amely azt állítja, nem lesz semmilyen hatással a viharjelzőre az apartman. Mi lesz akkor, ha valaki véletlenül amiatt fog meghalni, mert nem időben adták ki a viharjelzést? Akkor már késő lesz azt mondani, hogy elnézést, tévedtünk… Éppen ezért még most kell megakadályozni az építkezést!

Az elkövetkezendő két napban többek között környezetvédelmi témákról is beszélgetni fogok szakmai szervezetekkel, így például a Nők a Balatonért Egyesület szakértőjével, a Balatoni Szövetség képviselőjével, illetve horgászokkal. A célom az, hogy a legkülönfélébb aspektusokból vizsgáljuk meg a témát.

Miért az éhségsztrájk eszközét választotta tiltakozásul?

Azt gondolom, olyan figyelemfelkeltő reakciót kell adni az ügyre, ami arra készteti az embereket, hogy elkezdjenek erről beszélni. Ha az éhségsztrájkom hatására már csak egy emberrel több gondolja úgy, hogy ennek az épületnek nem szabad megépülnie, akkor már megérte.

Említette, hogy a siófoki önkormányzatnak aligha van már beleszólása az apartmanház felépítésébe. Jól értem, hogy a kormány térfelén pattog a labda?

Abszolút, hiszen a kormányhivatal adta ki a hatályos építési engedélyt, így egyedül csak az állam akadályozhatná meg az építkezést olyan módon, ha a kisajátítás intézményét alkalmazná. Örülnénk, ha a szóban forgó terület visszakerülne a helyiekhez, így ismét strand funkciója lehetne, illetve a horgászok is birtokba vehetnék.

A Jobbik képviselőjének élő Facebook videóját ide kattintva lehet követni.