Puccskísérlet: a saját testőrsége vette őrizetbe Niger elnökét

Puccskísérlet: a saját testőrsége vette őrizetbe Niger elnökét

A nigeri államfőt foglyul ejtő elnöki gárdának eközben a hadsereg ultimátumot adott a feszült helyzetben.

Őrizetbe vette szerdán az elnöki gárda Mohamed Bazoum államfőt Nigerben, az elnököt támogató hadsereg pedig ultimátumot intézett az elnöki hivatal bejáratát eltorlaszoló gárdához - közölték a nigeri elnöki hivatalban dolgozók.

Az MTI beszámolója szerint az X mikroblog portálon közzétett üzenetében a nigeri elnöki hivatal szerda reggel hivatalosan azt közölte, hogy az elnöki gárda egyes tagjai "köztársaságellenes indulattól vezérelve hiába próbálták meg elnyerni a hadsereg és a nemzeti gárda támogatását". Utóbbiak készek megtámadni az elnöki gárdának a megmozdulásban részt vevő tagjait. A közlemény szerint az elnök és családja jól van.

A nyugat-afrikai vezetők szoros figyelemmel kísérik a nigeri helyzetet, és minden tőlük telhetőt megtesznek a demokrácia megvédelmezéséért - közölte szerdán az ECOWAS (Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége) állam- és kormányfői hatóságának elnöke, Bolu Tinubu nigériai elnök. Az ECOWAS

a lehető leghatározottabban elítélte a nigeri "államcsínykísérletet", és a megválasztott elnök azonnali szabadon bocsátását követelte.

Ezt a követelést azonban úgy tudni, megtagadták a gárda tagjai.

A történtek kapcsán a BBC arról számolt be, hogy nem csupán az elnök rezidenciáját, hanem a legfontosabb minisztériumokat is blokád alá vették a fogvatartók. Az akciók során egyetlen lövés sem dördült, ugyanakkor egyelőre nem közölte a gárda, hogy puccsot hajtanak-e végre.

(Címlapkép: 2023. március 16-i kép Mohamed Bazoum nigeri államfőről a niameyi elnöki hivatalban. MTI/AP/AFP pool/Boureima Hama)