Putyin a kazah elnöknek kampányol

Az orosz elnök támogatja Nurszultan Nazarbajev, a negyed évszázada megszakítás nélkül hivatalban lévő kazah elnök újraválasztását.

"Mindenki számára, aki támogatja Kazahsztánt, mindenki számára, aki nagyra tartja az ország stabil, következes és nagyon szembetűnő fejlődését, mindenki számára természetesen nagyon fontos, hogy ezekben a napokban támogassa Kazahsztán elnökét. Természetesen én is köztük vagyok" - mondta Putyin újságírók előtt Asztanában, a mellette álló Nazarbajevhez fordulva.

Putyin szerint Nazarbajev "kétségtelenül országa elismert vezetője, nagy tekintélynek örvendő politikus nemcsak Kazahsztánban, hanem az egész világon".

"Ilyen értelemben külső támogatásra mintha nem is lenne szüksége" - mondta Putyin.

Nurszultan Nazarbajev, a 74 éves egykori vasmunkás, az olajban gazdag egykori szovjet tagköztársaságban a helyi kommunista párt vezetője volt, és 1989 óta megszakítás nélkül irányítja az országot. Kazahsztán függetlenségének kikiáltása óta, 1991-től köztársasági elnökként, vaskézzel irányítja a 17 milliós közép-ázsiai államot.

Nazarbajevet a 2011-ben megtartott választásokon a szavazók 96 százaléka támogatta. Jelenlegi mandátuma 2016 végén jár le. Az elnök február végén írta alá az előre hozott választás megtartásáról szóló rendeletét, a szavazást április 26-án tartják meg. A jelöltállítási eljárás március 15-én zárult le, és három indulót jegyeztek be hivatalos elnökjelöltnek. Nazarbajeven kívül indul a választáson Turgun Szizdikov, a Kazahsztáni Népi Kommunista Párt központi bizottságának tagja és az "önjelölt" Abulgazi Kuszainov.

Kazahsztánban még nem tartottak a Nyugat által szabadnak és tisztességesnek minősített választásokat. Az elnök ugyanakkor számos piaci reformot hajtott végre, és mintegy 170 milliárd dollárnyi külföldi befektetést vonzott az országba.