Putyin együttműködne Európával

Putyin a külfölddel történő katonai-műszaki együttműködésért felelős elnöki bizottság ülésén hangsúlyozta, hogy ez a visszaesés nem Moszkva kezdeményezésére következett be, és reményét fejezte ki, hogy csak átmeneti jelenségről van szó.

Az orosz elnök közölte, hogy az orosz hadiipari export értéke 2015-ben 14,5 milliárd dollárt tett ki, ami meghaladta a tervezettet. Az orosz fegyverekre érkezett külföldi megrendelések teljes portfóliója 1992 óta először érte el az 56 milliárd dolláros értéket, ebből több mint 26 milliárd értékű megrendelésről tavaly született szerződés. Ez megdöntötte a 2013-as rekordot.

Putyin szerint Oroszország megőrizte második helyét (az Egyesült Államok után) a világ haditechnikai és fegyverexportőrei között, messze elszakadva a rangsorban következő országoktól. Rámutatott, hogy ezt az eredményt a "nem egyszerű" nemzetközi helyzetben és gazdasági kihívások közepette sikerült elérni.

Elismeréssel szólt az orosz hadiipar termékeinek minőségéről és nemzetközi versenyképességéről, kiemelve, hogy ezek a képességek "meggyőzően beigazolódtak" harci helyzetben, a "terrorfenyegetés elleni" küzdelemben.

Elmondta, hogy a hadiipari megrendelések növekedésében nagy jelentősége van az Oroszország hagyományos partnereivel - a FÁK és a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) tagországaival -, valamint az Indiával, Irakkal, Egyiptommal, Vietnammal, Kínával és más országokkal fenntartott viszonynak. Afrikában, Latin-Amerikában, Dél-Ázsiában és a Közel-Keleten új piacok nyílnak meg az orosz hadiipar termékei előtt. Ezekből Oroszország tavaly 58 országba exportált, és partnerországainak száma ezen a területen meghaladja a százat.

Putyin szót ejtett arról is, hogy a július 1-jén hatályba lépő vonatkozó törvény önálló külkereskedelmi joggal ruházza fel az orosz "védelmi-ipari komplexum" számos "integrált struktúráját", amennyiben azok részvényeinek legalább 51 százaléka szövetségi tulajdonban vagy a Rosztyeh állami konszern birtokában van. Ez hozzájárul majd az export további növeléséhez. Tavaly ugyanezzel a céllal egyszerűsítették a hadiipari termékek külföldi kiállításokra való kiutaztatására, valamint a külföldi katonák és műszaki szakemberek kiképzésére vonatkozó előírásokat is.

Putyin meglátogatta az Almaz-Antyej konszern tulajdonában lévő, a Győzelem 70. évfordulója elnevezésű gyárat. A 2015-ben elkészült létesítményben korszerű Sz-400-as, Sz-500-as és Vityaz típusú légelhárító rakétarendszereket, valamint Nyebo-M és Nyiobij típusú rádiólokációs rendszereket szerelnek össze.