Rekordhosszú, hatnapos sztrájkba lépnek a mozdonyvezetők Németországban

Rekordhosszú, hatnapos sztrájkba lépnek a mozdonyvezetők Németországban

A munkaórák számának csökkentését sürgetik a bérszint megtartása mellett.

Hatnapos, rekordhosszú sztrájkba kezdenek a német mozdonyvezetők szerda hajnaltól hétfő kora estig, miután szakszervezetük elutasította a Deutsche Bahn (DB) állami vasútársaság legújabb bér- és munkaidő ajánlatát - írja az MTI. A DB Cargo teherszállító vasúti cég mozdonyvezetői ráadásul már kedden este leteszik a munkát.

A vasúttársaságnál 2015-ben tartották az eddigi leghosszabb, ötnapos sztrájkot.

Az egyik német elemző intézet szakértője szerint a munkabeszüntetés akár egymilliárd euró kárt is okozhat, tekintettel arra, hogy a Vörös-tengeren kialakult helyzet más szállítási útvonalakat is megzavart. Ezen felül úgy látja, a recesszió közelében lévő német gazdaság helyzetét tovább rontja a hatnapos sztrájk. A vasúttársaság bírálta a szakszervezeteket, amiért nem hajlandók a kompromisszum keresésére.

A szakszervezet követelése az volt, hogy a heti munkaórák számát 38 óráról 35-re csökkentsék változatlan bérek mellett. A vasúttársaságnak ez nem volt elfogadható, és azt javasolta, hogy 2025 januárjától heti egy órával, a jelenlegi 38 óráról 37 órára mérsékeljék a heti munkaórák számát, illetve megajánlott egy 4,8 százalékos béremelést augusztustól és egy további 5 százalékosat 2025 áprilisától. A szakszervezet ezt elutasította, és bejelentette a hatnapos munkabeszüntetést.

Emlékezetes, Németországot az elmúlt időszakban a gazdák elégedetlensége is felszántotta, így az ország több pontján és a fővárosban is tiltakoztak a mezőgazdasági támogatások belengetett csökkentése miatt.

(Címlapkép: Üresek a vágányok az egyik berlini pályaudvaron 2021. szeptember 2-án, a német mozdonyvezetők sztrájkja idején. MTI/EPA/Filip Singer)