Rekordszámú, 506 újonc kezdte meg katonai szolgálatát szeptemberben

Rekordszámú, 506 újonc kezdte meg katonai szolgálatát szeptemberben

Úgy tűnik, a beígért havi bruttó 737 ezer (nettó körülbelül félmillió) forintos illetmény felkeltette a fiatalok figyelmét.

Rekordszámú, 506 újonc kezdte meg szeptemberben a katonai szolgálatát, ez a legtöbb a sorkatonaság felfüggesztése óta - közölte a MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága a Facebook-oldalán pénteken.

Azt írták, a legtöbben a hódmezővásárhelyi Lynx (Hiúz)-zászóaljba jelentkeztek, már a program augusztus 11-ei bejelentését követő pár napban megnövekedett az iranyasereg.hu oldalon keresztül regisztráló érdeklődők száma és a toborzóirodákban is jelentősen megnőtt a forgalom. Emellett országszerte több rendezvényen népszerűsítették a toborzók a Lynx-zászlóaljat és valamennyi katonai képzési és szolgálatvállalási lehetőséget.

Hozzátették: bíztak benne, hogy a Magyar Honvédség "Hiúza", a világ egyik legmodernebb harcjárműve, és a nagy felelősséggel járó feladatok teljesítésének kompenzálására ígért kiemelt, havi bruttó 737 ezer forintos illetmény felkelti a civil lakosság érdeklődését.

A végeredmény felülmúlta a várakozásokat: az "Embert a vasra" kampányra többszörös volt a túljelentkezés, ezért kétnaposra kellett szervezni a bevonulást.

Közölték azt is, hogy

a jelentkezők többsége megfelelt az alkalmassági vizsgálaton, de mindkét napon voltak olyanok is, akik a Lynx-zászlóaljba ugyan nem kerültek be, de "elhivatottságuk kifejezésére" a Magyar Honvédség tartalékos állományába kérték magukat.

Szintén szeptember 11-én, két helyszínen csaknem százan vonultak be az egyébként minden hónapban induló egységes alapkiképzésre, egyesek tartalékos, mások szerződéses katonai szolgálatra jelentkeztek.

Hozzátették: megkezdték kiképzésüket az ugyancsak most felálló tatai Klapka György Páncélosdandár Kaposvárra települő lövészzászlóaljába jelentkezők is.

Ez azért is kiemelten fontos, mert a Dél-Dunántúlon régóta nincs harcoló alakulat. Így a jövőben ebben a térségben is többet találkozhatnak az emberek a katonákkal, erősítve a Magyar Honvédség és a lakosság közötti kapcsolatot és természetesen a Dél-Dunántúl védelmét - írták.

Több mint 150-en - többségükben fiatalok - vonultak be az Önkéntes Katonai Szolgálat (ÖKSZ) kiképzésére is. Az ÖKSZ-programot elsősorban azoknak hozta létre a Magyar Honvédség, akik szeretnének továbbtanulni, de valamilyen okból kénytelenek elhalasztani felsőfokú tanulmányaikat. Az ÖKSZ-program teljesítésével ugyanis 16, 32 vagy akár 64 pluszpontot lehet szerezni a felvételihez - írták.

(Címlapkép: MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság/Facebook)