A rendőrök napi megélhetését veszélyezteti a túlórapénzek elvétele

Egy volt nyomozó szerint a rendőr sok mindent elvisel, de ez sokaknak nem fog lemenni a torkán.

Az Index korábban azt írta: a májusban távozó Papp Károly országos rendőrfőkapitány utolsó hivatali idejében azért lobbizott, hogy ne szűnjön meg a rendőrök túlórapénze. A lap birtokába került előterjesztésben az állt: jövő év januárja helyett 2022. december 31-ig maradjon meg a lehetősége annak, hogy a túlórákért ne csak szabadnap, hanem pénz is járjon. A Pintér Sándor belügyminiszternek címzett dokumentumot május 9-én szignózta Papp, aki néhány nappal később távozott a testülettől. A volt országos rendőrfőkapitány előterjesztését az Index szerint maga Orbán Viktor söpörte le az asztalról. A lap felidézte: 2015-ben született meg a rendőrök munkajogi bibliája, a Hszt., amelyben az szerepel, hogy 2019. január elsején megszűnik a túlórák kifizetésének lehetősége (addig a rendőr egyéni döntése, hogy a teljesített túlórát szabadidőben vagy pénzben kéri megváltani).

„A rendőrségen belül tehát régóta tudták, hogy jövőre már lőttek a kifizetéseknek, ugyanakkor bíztak abban, hogy ezt az illetékesek még a határidő lejárta előtt módosítják” - írta a lap.

A túlórapénz sok rendőr családi kasszájába bele volt kalkulálva

Januárban az Alfahírnek egy neve elhallgatását kérő volt nyomozó, akit Istvánnak neveztünk, még azt mondta, fizetés szempontjából megéri rendőrnek lenni, pont a túlórapénzek miatt, de több a munka, és ez sokkal nagyobb terhet is jelent. Ugyanakkor arról is beszélt: a rendőri vezetők „játszanak” a túlórákkal, hogy abból minél kevesebbet kelljen kifizetni. Nehezményezte a rendőrök lakhatási lehetőségeit is, illetve azt is megjegyezte, hogy alig akad szolgálati lakás. (Az Index által megszerzett lesöpört előterjesztés szerint Papp Károly azt is szerette volna, hogy a lakhatási támogatás a jelenlegi 5 millió forint helyett 10 millió forint legyen.) A volt nyomozó kiemelte, korábban nagy vonzereje volt a rendőrségnek a korkedvezményes nyugdíj, ami ha még most is lenne, nagy megtartó erő lenne azoknak az embereknek, akik szeretik még a rendőri hivatást.

Az Alfahír újra megkereste – nevezzük ismét Istvánnak – a volt nyomozót a túlórapénzekkel kapcsolatban, és készséggel válaszolt kérdéseinkre. István szerint a többség pénzben kérte a túlórák megváltását, így ezzel az összeggel növekedett a fizetésük. Elmondta: ez így ment már évek óta, az utóbbi időben pedig folyamatosan annyi túlóra keletkezett, hogy erre a plusz bevételre a rendőr biztosan számíthatott. Úgy tudja: ez év nyár közepén jött az az utasítás, a szolgálatot úgy kell megszervezni, hogy ne keletkezzen túlóra, mivel a pénzben megváltani kívánt túlóra kifizetésére nincs meg a keret. Ez azonban már jelenleg is komoly problémákat jelent, mivel a szolgálatot ki kell adni, és bár a Belügyminisztérium nem ismeri el, a létszámhiány miatt már eddig is csak úgy tudták azt megszervezni, hogy az állományt túlórában foglalkoztatták.

István szerint a túlórapénz sokak családi kasszájába bele volt kalkulálva.

„Sokan lakást, autót és egyéb dolgot vettek, többnyire hitelre. Ezt a kieső pénzt valamilyen módon pótolni kell”

- mondta az Alfahírnek a volt nyomozó. Úgy véli, hogy ezután három dolgot tehet majd a rendőr:

  1. Leszerel és keres egy olyan munkát, ami többet fizet, vagy rendszeres a túlóra, amit kifizetnek.
  2. Nem engedélyezett másodállást vállal.
  3. Korrumpálódik, korrupcióval keresi meg a kiesett pénzt, ez azonban a bűnözés melegágya.

A Belügyminisztérium korábbi közleménye, amelyben nem cáfolták a túlórapénz elvételét

„A hírekkel ellentétben nem szűnik meg a túlszolgálat elrendelésének lehetősége a rendvédelmi szerveknél. Több mint három éve, 2015. július 1-jén lépett hatályba a rendvédelmi szerveknél foglalkoztatottak túlszolgálatára vonatkozó szabályokat tartalmazó törvény, a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló 2015. évi XLII. törvény (Hszt.). A jogszabály hatálybalépésekor a túlszolgálat ellentételezéséhez átmeneti szabályozás kapcsolódott: a hivatásos állomány tagját választása alapján szabadidő vagy díjazás illeti meg a túlszolgálat ellentételezéseként 2018. december 31-ig. A törvény a rendvédelmi életpálya keretében új illetményrendszert vezetett be, amelynek során öt lépcsőben, 2019. január 1-jére összességében mintegy 50%-os illetményemelkedésre kerül sor a hivatásos állománynál. A bérfejlesztés utolsó ütemének szabályozása törvénymódosítást igényel, annak kapcsán a jogalkotók mérlegelhetik az eddig bevezetett szabályozások tartalmát. Az utóbbi években megvalósult az illetményemelés, 7200 fővel nőtt a rendőrség hivatásos állományú tagjainak száma, továbbá felére csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma.”

Befognák a rendőrök száját

A volt nyomozó egykori kollégáitól azt is tudni véli, az a pletyka terjed rendőrségi berkekben, hogy a jövő év január elsejéig hátramaradt időszakban tesztelik, mit reagál a rendőri állomány a túlórapénz megszűnésére. Ez némileg egybevág a sajtóban megjelent belügyminisztériumi válasszal, amely szerint ősszel még visszatérnek a túlórapénz ügyére.

„Hallottam olyan vidéki kapitányságról, ahol a vezető közölte az állománnyal, hogy a túlórapénz megszüntetése miatt mindenki fogja be a száját, mert így is jó dolguk van, hiszen most emelték meg a fizetésüket, és egyébként is, egy 10-15 százalékos leszerelés már be van kalkulálva a rendszerbe. Mondta ezt úgy, hogy ezen a kapitányságon túlóra nélkül már most sem nagyon tudják kiadni a szolgálatot, de nyilván ezt kell mondania”

- mondta lapunknak István.

„Ebben a kialakult helyzetben a rendőri vezetőknek is van felelőssége”

- tette hozzá.

A túlóra elrendelése az elmúlt időszakban – kiváltképp a migránshelyzet és az abból eredő politikai nyereség miatt – szinte számolatlanul elrendelhető volt. István szerint az a rendőr, akit levezényeltek a határra, távol a családjától, rossz szállás és ellátási körülmények közé, úgy volt vele, hogy akkor legalább keressen annyi pénzt, amennyit csak lehet.

 

Az Index azt írta: egy kezdő, a hivatalos maximális túlóraszámot betartó rendőrt évi 520 ezerrel rövidít majd meg az új szabály, de évente akár 1-2 millióval is kevesebbet kaphat egy rengeteget dolgozó, tapasztalt rendőr.

„Az utóbbi időben a rendőri munka minőségének jellemzésére leginkább a túlórát használták a parancsnokok. Jól hangzott a sajtó és a rendőri vezetők előtt is, hogy a fiaink áldozatos, önfeláldozó munkával ennyien, ennyi túlórát teljesítettek. Az már más kérdés, hogy ez szakmailag mennyire volt olykor indokolt...”

„Ez sokaknak nem fog lemenni a torkán”

A rendőrségen a hivatalos maximális túlóraszám évi 416 óra, de több sajtóhír is beszámolt arról, hogy a gyakorlatban a rendőrhiány miatt ez elérheti az évi 800-1000 túlórát is.

Tavaly Demeter Márta elképesztő adatot kapott

Egy éve Pintér Sándor belügyminiszter Demeter Márta országgyűlési képviselőnek adott írásbeli válaszából derült ki, hogy a magyar rendőrség összesen 1,68 millióval több túlórát teljesített 2017 első félévében, mint a menekültválság kezdetén, azaz 2015 első félévében. Két év alatt 87,5-ről 131,9-re nőtt az egy rendőrre jutó túlórák száma.

István szerint ez úgy keletkezhet egy rendőrnek, hogy ebben benne vannak azok a hétvégén teljesített túlórák is, amelyeket duplán kell számolni. De arra is felhívta a figyelmet, hogy a Hszt.-ben van egy kitétel, amely miatt bizonyos, pontosan nem körülhatárolt esetekben ez a túlóramaximum túlléphető. Ebben a tételbe a rendőri vezetés szinte mindent belegyömöszölhet. A Hszt. szerint a maximumtól eltérően „túlszolgálat csak baleset, elemi csapás vagy súlyos kár megelőzése, elhárítása, következményeinek felszámolása, valamint arra való felkészülés céljából rendelhető el”.

„A rendőr sok mindent elvisel. Elviselte, hogy elvették a korkedvezményes nyugdíját, a 13. havi fizetését, a ruhapénzt, hogy silány minőségű, bizonyos esetekben szükségtelen egyenruha megvásárlására kényszerítik, de hogy a napi megélhetését veszélyeztetik, az már más kérdés. Ez sokaknak nem fog lemenni a torkán”

- fogalmazott a volt nyomozó.

Címlapfotó: MTI