Vakcina: a rendőrök harmada oltatná be magát

Vakcina: a rendőrök harmada oltatná be magát

Rövidesen több mint 120 ezer rendvédelmi dolgozó kaphatja meg az koronavírus elleni vakcinát, azonban sem az oltás várható helyéről és időpontjáról, sem az oltóanyag típusáról nem értesítették még őket - értesült a Népszava.

Először Orbán Viktor miniszterelnök tett említést a fegyveres testületek oltásáról, aki - eltérve a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapján található hivatalos sorrendtől - január 22-én bejelentette: két részre osztják a 60 évesnél idősebbek csoportját, először a krónikus betegséggel rendelkezők jutnak oltóanyaghoz, utánuk a rendvédelmisek, őket követően pedig az alapbetegséggel nem rendelkező 60 évnél idősebbek. 

A hírportál azt feltételezi - lévén, hogy kevéssé közöltek az érintett hatóságok bővebb információkat -, hogy még a megkeresett hatóságoknál sem összesítették, pontosan hány dolgozót fognak oltani és mivel. 

A rendőrségnél január végén kezdődött meg az igényfelmérés, eddig az ötvenezres állomány mintegy harmada oltatná be magát

- közölte a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ). 

De nem csak ők, hanem például "a vonulós tűzoltóknak is csupán 20-30 százaléka mondott igent az oltásra" - teszik hozzá a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke, Salamon Lajos szavait idézve. Szerinte sokan még bizonytalanok a lehetséges mellékhatások miatt is, így inkább kivárnak, amit részben az információhiánnyal magyaráz.

A büntetés-végrehajtás, a honvédség és a pénzügyőrök igényfelmérésének eredményéről még nem tudni részleteket, illetve hányan oltakoznának közülük. Pedig a számok arról tanúskodnak, hogy az egyenruhások nagyobb veszélynek vannak kitéve.

Dávid Tibor FRSZ főtitkár-helyettes úgy látja, nagy a bizonytalanság, hogy ki milyen oltást kaphat. Úgy fogalmaz, 

bízunk benne, hogy nem egyfajta vakcinát erőltetnek rá a dolgozókra, és hogy egy típus elutasítása még nem jelent kizárást a programból

- fogalmazott. 

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a szakszervezetet arról tájékoztatta, hogy a belügyi dolgozókat – azaz börtönőröket, tűzoltókat és rendőröket - "saját munkahelyeiken fogják beoltani, ebben pedig az Országos Mentőszolgálat és a területileg illetékes kórház munkatársai segítenek majd"