Kipottyant a Parlamentből a fideszes, de Orbánék nem hagyták az út szélén

Répássy exállamtitkár intézte az Andrássy út 70. gyanús adásvételét.

Répássy Róbert saját ügyvédi irodája nevében intézte az Andrássy út 70. szám alatti ingatlan adásvételét, valamint a vételár letétkezelését. Előbbiért bruttó 3 millió, utóbbiért nettó 500 ezer forintot számlázhat ki a Miniszterelnökségnek – írja az Átlátszó.

Az ügylet értéke nem minősül magasnak a piacon. A tényfeltáró portál inkább arra kíváncsi, miért kellett egy ilyen viszonylag egyszerű ügylethez külsős ügyvédi irodát alkalmazni, miközben a Miniszterelnökségen belül is megvan az ehhez szükséges tudás.

A két megbízási szerződés viszont azért is érdekes, mert az ingatlan értékével, illetve az érte fizetett összeggel kapcsolatban furcsa ellentét merült fel. Mint arról portálunk is beszámolt, a svéd hátterű Stena Property Kft. hivatalos értékbecslést készített az Andrássy út 70. szám alatti épületről, és úgy vélték, annak 2017. december 31-i értéke 5,3 millió euró, azaz 1,7 milliárd forint. Néhány hónap múlva azonban az OTP ingatlankezelő cégével, az Inga Kettő Kft.-vel abban egyeztek meg, 9 millió euróért, azaz 3 milliárd forintért adják el nekik. Csakhogy az ingatlanra idén év elején az állam – a világörökséget védendő – elővásárlási jogot jegyzett be, amivel élt is, a Magyar Közlönyben július 10-én megjelent kormányhatározat értelmében erre 4 milliárd forintot csoportosítottak át.

A jogszabály szerint ha az állam él elővásárlási jogával, akkor ő köteles kifizetni a másik két fél által kialkudott vételárat. Vagyis a korábban 1,7 milliárdra taksált ingatlanért 3 milliárd forintot fizettek az adófizetők pénzéből.

Feljelentik a kancelláriaminisztert

A svéd hátterű cég értékbecslője december 31-ével 1,7 milliárd forintra taksálta az Andrássy út 70. alatti irodaházat, melyen az államnak 2018 januárja óta elővásárlási joga volt. Majd megegyeztek az OTP ingatlancégével 3 milliárdos vételárban. A Miniszterelnökség pedig élt az elővásárlási joggal, ő vette meg a becsült értéknél több mint 1 milliárddal drágábban.

A Miniszterelnökség július 20-án kötötte meg a megbízási szerződést a Répássy Róbert Ügyvédi Irodával arról, hogy közreműködnek az adásvétel intézésében, majd négy nappal később a Miniszterelnökség nettó félmillió forintos díjazásért letéteményesi megbízást adott a Répássy Ügyvédi Irodának. A szerződés értelmében Répássyék bankszámlájára utalta az állam a vételár egy részét, 8,1 millió eurót, és ők utalták tovább az eladónak, amint az töröltette az ingatlan tulajdoni lapjáról a 7,8 millió eurós jelzálogot.

Répássynak nem ez az első ilyen biznisze, amióta nem képviselő. Ugyancsak az Átlátszó derítette ki, hogy azon a napon, amikor az állam – ugyancsak elővásárlási jogával élve – megvásárolta a Széchenyi István téri volt Malév-székházat, szerződést kötött a Répássy Róbert Ügyvédi Irodával az azzal kapcsolatos jogi feladatok intézésére 3 millió forint értékben. Ám az ingatlan tulajdoni lapja szerint az adásvételre már egy hónappal korábban, június 11-én sor került, vagyis azt az adásvételi szerződést biztosan nem Répássy irodája szerkesztette. Kérdés, hogy akkor mire is fizetett az állam 3 millió forintot.