Részegen, jogsi nélkül ült volán mögé

Részegen, jogsi nélkül ült volán mögé

A 16 éves fiú által okozott balesetben két kamaszlány is megsérült.

Ittasan autóztatta meg az unokahúgait tavaly karácsonykor egy 16 éves fiú, aminek baleset lett a vége. Mindannyian megsérültek és a család autója is összetört. A fiatalkorú fiú ellen vádat emelt a Balassagyarmati Járási Ügyészség - írja az Index.

Vádat emelt a Balassagyarmati Járási Ügyészség fiatalkorúak által elkövetett bűncselekményekért felelős ügyésze egy 16 éves fiú ellen, aki ittasan vezetve okozott balesetet – tudatta az ügyészség közleményében. A balesetben a fiú unokahúgai – egy 15 és 16 éves lány – is megsérültek és a család autója is összetört.

A vádirat szerint a fiú és 15 és 16 éves lány unokatestvérei 2023. december 25-én egy családi rendezvényen vettek részt, ahol a szüleik tudta nélkül alkoholt is fogyasztottak. Éjfél után a fiú elcsente édesapja gépkocsijának indítókulcsát és elhívta a lányokat kocsikázni.

Néhány házzal odébb azonban ittassága miatt elvesztette uralmát a jármű fölött, ami áttért a szemközi forgalmi sávba és előbb egy parkoló autónak hajtott, majd az árokba csapódva egy betonoszlopnak ütközött.

A baleset következtében a fiatalok könnyű sérüléseket szenvedtek, a járművek megrongálódtak.

A vezetői engedéllyel nem rendelkező fiú a KRESZ több szabályát is megszegte, vele szemben ittas állapotban elkövetett járművezetés miatt emelt vádat az ügyészség, amelyben indítványozta, hogy a bíróság szabjon ki közérdekű munka büntetést és tiltsa el a közúti járművezetéstől. Az ügyben a Salgótarjáni Járásbíróság dönt.

Ez az eset szerencsésen végződött, ám az ittasan, vagy bedrogozva volán mögé ülő sofőrök gyakran okoznak tragédiát. A Jobbik ezért a Btk. szigorítására vonatkozó javaslatot nyújtott be az Országgyűlésben.

"Nemcsak fegyverrel, gépjárművel is lehet gyilkolni, épp ezért törvénymódosító javaslatot nyújtottunk be annak érdekében, hogy aki ittasan vagy bármilyen tudatmódosítószer hatása alatt, jelentősen túllépve a megengedett sebességhatárt okoz halálos balesetet, azt büntessék úgy, mintha szándékos emberölést követett volna el" - írja hétfői sajtóközleményében az ellenzéki párt.

"Nem gondatlanságból, hanem szándékosan drogozza be magát az, aki így ül volán mögé"

-mutat rá a Jobbik.

A párt szerint

"nincs bocsánat az ilyen embereknek. A lehető legszigorúbb büntetésben kell, hogy részesüljön az, aki a társadalmi együttélés szabályaival ilyen súlyosan szembeszegül: drogosan, bódultan, a sebességhatárt messze túllépve veszi el mások életét".