Orbán már április 3-án tudta: a 2 051 milliárdos lyukat ütő rezsicsökkentésnek vége

Orbán már április 3-án tudta: a 2 051 milliárdos lyukat ütő rezsicsökkentésnek vége

Miközben a fajelméletével Orbán Viktor feldobta (vagy elgurította) a labdát, az idei tusványosi előadása egy valódi igazságbeszéd volt (az őszödi fajta). 

Ugyanis a miniszterelnök a hétvégén beismerte, a kormány rezsicsökkentése - amennyiben azt nem törlik el - kettőezer-ötvenegy milliárd forintos lyukat ütött volna az idei költségvetésen. Nehezen hihető, hogy ezt a 2 051 ezer milliárd forintos hiányt csak az utóbbi napokban vették észre (Gulyás Gergely július 13-án jelentette be a rezsicsökkentés végét), főleg annak tükrében, hogy Orbán Viktor már április 3-án előrevetítette a megszorításokat és a rezsicsökkentés átgondolását. 

Ma már kevesen emlékeznek rá, de a választások napján, miután leadta a szavazatát saját magára, még regnáló kormányfőként egy rögtönzött sajtótájékoztatón Orbán Viktor elismerte, a választás megnyerése után

"az ország érdekeinek megfelelő döntéseket fognak hozni"

a megszorításokról. 

Ezt nektek, magyarok! Orbán a választások napján ismerte be: döntéseket hoznak a megszorításokról

Orbán Viktor miniszterelnök azután ismerte be, hogy megszorításokról fognak dönteni, hogy leadta a szavazatát. Az Egységben Magyarországért képviselője szerint nem meglepő, hiszen a megszorítások tudtával senki nem szavazna Orbán Viktorra. Valószínűleg még Orbán Viktor sem.

Arról, hogy a rezsicsökkentés fenntartható lesz-e, azt mondta: szeretnék megnyerni a mai választást, és utána szembenézni ezekkel a kérdésekkel is.

"Először ejtsük el a medvét, utána tárgyaljunk a szűccsel"

- fogalmazott a maga kétértelmű módján. 

Azóta kiderült, a medvét elejtette Orbán Viktor, ő maradt a miniszterelnök, viszont az is, hogy a szűcsöt már nem tudta átverni, a rezsicsökkentéssel kapcsolatos minden ígérete hazugság volt. 

Méghozzá egy 2 051 milliárdos hazugság - s mivel Orbán Viktor szerint ekkora kiadást

"nyilvánvalóan a magyar gazdaság egész egyszerűen így nem bír ki",

ezért alig három hónappal a választások megnyerése után már meg is bukott a rezsicsökkentés. 

De erre a választások napján figyelmeztetett is Orbán Viktor, bár megtehette volna ezt korábban is.