"Tisztességgel és becsülettel képviselem a választókerületet"

Veszprém megye 3. számú választókerületében Rig Lajos az esélyes jelölt.

A kireszavazzunk.hu adatai szerint Veszprém megye 3. számú választókerülete a Jobbik egyik legerősebb dunántúli kerülete. Ön a párt első egyéni országgyűlési képviselője, így nem csoda, hogy igen nagy figyelem kíséri a választókerületben zajló kampányt. A kutatás szerint Ön toronymagasan a legnépszerűbb ellenzéki jelölt, talán ezért sem véletlen, hogy a fideszes kampány a Facebookon leginkább az ön lejáratására szakosodott. 

A szükséges mértéknél jobban nem kívánok foglalkozni ezekkel a lejárató posztokkal. A kampány elején tettem egy ígéretet, főleg a családomnak és magamnak, amely így szólt: nem fogok részt venni mocskolódásban és aljas eszközökhöz sem folyamodom. Ha ezen múlik a választási eredmény, akkor én nem szeretnék országgyűlési képviselő lenni. Hiszek abban, hogy az ember ahogy viselkedik, előbb-utóbb olyanná válik. Én tisztességgel és becsülettel képviseltem a választókerületet, és a kampányom során is ezek az értékek vezetnek.

A legfrissebb adatok szerint 13 jelölt indulhat a körzetben, ebből legalább 6 kamupárt, ez nem is csoda, a Fidesz számára billegő körzetekben valami rejtélyes oknál fogva nagyon könnyedén osztódnak a különböző bizniszpártok. Hogyan értékeli ezt?

Sajnos nem számíthatunk tiszta kampányra. Bevett szokása a Fidesznek, hogy más, esélytelen jelöltek kampányát is segítik a háttérből, hogy ezzel szavazatokat vegyenek el az esélyes ellenzéki jelölttől. A helyi Fidesz most tovább ment, és valószínűleg ajánlásokat is hamisított. Nincs kétségem afelől, hogy Fenyvesi Zoltán csalás nélkül is összeszedte volna az indulásához szükséges 500 aláírást, mégis a könnyebb utat választotta. Jelenleg a rendőrség nyomoz az ügyben, mivel a fideszes jelölt által leadott íveken elhunyt, és éppen börtönbüntetését töltő személy aláírása is szerepel. Fenyvesi Zoltán szégyent hozott a Tapolcára és a környező településekre, becsapta azokat is, akik támogatták aláírásukkal. Ha már nem tud tisztességesen küzdeni, legalább legyen benne annyi, hogy visszalép. Hogy akarja becsülettel képviselni az itt élők érdekeit, ha már a választások előtt ilyen tisztességtelen eszközökhöz nyúl?

A 2015-ös időközi választás középpontjában a tapolcai kórház állt, úgy tűnik most sincs ez másként. A fideszes jelölt, Fenyvesi Zoltán már az aktív ágyak visszaállításával kampányolt, csakhogy ezt - ahogy korábban írtunk is róla - épp ön járta ki a minisztériumban. A mostani választást is meghatározza majd a kórház ügye?

Mindenképpen egyik kiemelt feladatomnak tekintem, hogy teljes értékű kórháza legyen Tapolcának, választástól függetlenül is. 2012-ben a Fidesz „struktúraváltás” néven megszüntette a helyi belgyógyászati és sebészeti osztályokat, ami azóta bebizonyítottan rossz lépés volt. A 2015-ös választáson a fideszes jelölt, az államtitkár, de maga Orbán Viktor is ígéretet tett az aktív ágyak visszaállítására választási eredményektől függetlenül, persze ezek üres szavak voltak, hiába kértem számon az ígéreteiket a parlament falai között. 2017 elején megkerestem Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárt egy tapolcai sürgősségi fogadóhely ötletével. Tárgyalásokba kezdtünk, melynek során ajkai kórházi és helyi mentős adatokkal, valamint sajnos megtörtént esetekkel alátámasztottam a kórházfejlesztés szükségességét. Az államtitkárt sikerült meggyőznöm, így tavaly nyáron kezet fogtunk a funkcióbővítésre. Fenyvesi Zoltán tavaly ősszel került a képbe, amikor már biztossá vált, hogy nem tudják megfúrni a tapolcai kórház projektet, elkezdte a saját érdemének beállítani. Sajnos azon már meg sem lepődtem, hogy a március elseji átadáson neki mondott köszönetet a fideszes kórházvezetés. Ami azonban nagy örömmel töltött el: az új, 15 ágyas belgyógyászatot az én és barátaim közreműködésével Németországból szerzett ágyakkal, eszközökkel tudták berendezni.

A jobbikos elintézte - a fideszes kampányol vele

2012 óta folytat küzdelmet Rig Lajos a tapolcai kórház aktív ágyainak visszaállításáért, közreműködésének köszönhetően most sürgősségi fogadóponttal és 15 aktív belgyógyászati ággyal bővült a Deák Jenő Kórház - írja a 8300.hu. Mint ismert, a Fidesz-kormány és a fideszes városvezetés hat évvel ezelőtt szüntette meg a Deák Jenő Kórház belgyógyászati és sebészeti osztályát.

Úgy tudjuk, hogy Ajkát, amely a megyében közismert baloldali voltáról, a Fidesz ugyanúgy sújtja, mint Tapolcát. A források megvonása és hivatali akadékoskodások mellett a város pályázatai is rendre elbuknak a fideszes potentátokkal kitömött döntéshozó testületben. Lehet ezen változtatni?

Lehet, le kell váltani a Fideszt. A jelenlegi kormánypártok üzenete egyértelmű: aki nincs velünk, az ellenünk van. Éppen ez az oka, hogy a jobbikos vezetésű Tapolca, illetve a szocialista vezetésű Ajka az igényelt uniós pénzeknek csak egy töredékét kapták meg. Ebben Fenyvesi Zoltánnak a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnökeként személyes felelőssége van. Kampányol Ajkán és Tapolcán, közben pedig leszavazza a benyújtott pályázataikat. Ezzel a bosszúhadjárattal nem a városvezetést, hanem a helyi lakosokat büntetik. Hozzáteszem, ezen pályázatok elbírálását nem szabadna politikai érdekeknek meghatároznia, éppen emiatt tett az ajkai polgármester feljelentést hivatali visszaélés miatt.

"Szakmailag mindegyik pályázatunk jó értékelést kapott, politikailag mindet elmeszelték"

Az egy lakosra jutó támogatási összeggel városunk az utolsó helyen végzett - mondta Horváth József Ajka alpolgármestere, a Veszprém megyei közgyűlés tagja még tavaly májusban, most megnéztük, hogy milyen az, amikor a fideszes többség a pályázatokat kampánycélokra felhasználva kivételezik a "saját" városaival és bünteti az ellenzéki településeket.Mint ismert, Ajka azon kevés dunántúli település közé tartozik, ahol a város vezetése és a közgyűlés többsége is MSZP-s.

Fenyvesi Zoltán szerint a tapolcai laktanyában csak azért nincsenek bevándorlók, mert Orbán Viktor a miniszterelnöke az országnak. Ezek szerint a fideszes jelölt tud valamit?  

Az már bebizonyosodott, hogy a kormány mást mond és mást tesz migránsügyben. Azt hangoztatták, hogy nem engednek be egyet sem, erre több tízezer migráns jött be az országba szépen csendben. A Fidesz csak a szavakkal harcol az illegális bevándorlás ellen, ezért mi maradtunk az egyetlen párt, aki valóban meg tudja védeni Magyarországot: kerítéssel és határőrséggel. A tapolcai laktanyában sem szándékoztak migránsokat elhelyezni, ez csak a szokásos fideszes félelemkeltés, nem szabad bedőlni neki.

Kikérte a tapolcai önkormányzattól az Elios-ügy anyagait, amit aztán Dobó Zoltán, a város jobbikos polgármestere nyilvánosságra is hozott. Mint ismert, Orbán Viktor veje itt is nyert tendert még a korábbi, fideszes városvezetésnek hála. A módszerek ugyanazok voltak, mint az ország más részeiben is. Tapolcán milyen nyomott hagyott Tiborcz István munkája? 

Tapolca korábbi fideszes polgármestere szégyent hozott a városra azzal, hogy segédkezett Orbán Viktor vejének 13 milliárd forintot elcsalni. Az Elios-ügy kiváló példája a mai hazai közéletnek: a miniszterelnök veje büntetlenül ellophat 13 milliárd forintot. Ezt nem szabad hagyni, felelősségre kell vonni a korrupt politikusokat és oligarcháikat, ehhez pedig kormányváltásra lesz szükség. Ne legyen kétségünk: csak a Jobbik fogja elszámoltatni az elmúlt 28 év bűnöseit.

Tavaly nagy port kavart a nyírlakpusztai Tarányi-kastélyban és a lesencetomaji kastélyban élő pszichiátriai betegek kitagolása. A lakossági tiltakozás miatt ebből akkor nem lett semmi, ám úgy tudjuk, a kastélyt nagyon szeretnék megszerezni, így a választások után újra előkerülhet az ügy. Van ezzel kapcsolatban új fejlemény?

A kitagolás ebben a jelenlegi formájában nem valósítható meg. Nincs elég szakember, nem történt meg a megfelelő felkészítése sem a betegeknek, sem a lakosságnak, és vannak olyan pszichiátriai betegek, akiknél biztonsági okok miatt nem is lehetséges. Mégis nagyon ragaszkodik hozzá a kormány, a szakmai ellenérveket teljesen figyelmen kívül hagyva, ennek okait pedig az otthonokként szolgáló gyönyörű kastélyokban kell keresni. Tavaly a választókerületemben lakossági összefogással sikerült megakadályoznunk a nyírlaki és a lesencetomaji kastélyok lakóinak kiköltöztetését, félek azonban, hogy csak a választások előtt ült el a vihar, és április 8-a után - ha hatalmon maradnak - ismét megpróbálják oligarchák kezére játszani ezeket a gyönyörű és természetesen nagyértékű épületeket.

Nem állt le hazánk legszomorúbb mutyija - folytatódik a pszichiátriai betegek kiköltöztetése

Hiába a lakossági ellenállás, a szakma tiltakozása, a politikai bukta, tovább erőltetik a kitagolást, azaz a pszichiátriai betegek kiköltöztetését az otthonukként szolgáló kastélyokból, kúriákból. A kormányzati elképzelés szerint ezután a felügyeletre szoruló betegek a lakók szomszédságában fognak élni, a felújított ingatlanokkal pedig majd lesz valami...

Sorra nyeri a pereket a közpénzből fenntartott fideszes médiával szemben. Úgy tűnik, hogy Ön különösen "kedvelt" célpont, számtalan anyagban igyekezték bemocskolni. Tapolcán és a megyében érzi ennek hatását?

A Fidesznek nagyon fájt, hogy 2015-ben legyőztem a fideszes jelöltjüket, és ezzel elvesztették a kétharmados többségüket. Ebbe láthatóan nem tudtak beletörődni, megfenyegették a helyi polgármestereket, hogy helyettem Fenyvesi Zoltánt hívják a rendezvényeikre, a fideszes vezetésű Sümegen nem tarthattam fogadóórát, és a karaktergyilkos módszereikkel próbáltak lejáratni. A PestiSrácok.hu nevű hazugsággyár ellen pert is indítottam, a sajtó helyreigazítási pert megnyertem, most pedig a személyiségi jogi per van folyamatban. Ezekkel az aljas módszerekkel csak megerősítettek abban, hogy jó úton járok, hiszen csak azt támadják, akitől félnek.