Tovább romlott a magyar sajtószabadság, nem az európai közösségbe sorolnak

Tovább romlott a magyar sajtószabadság, nem az európai közösségbe sorolnak

Tovább romlott a magyarországi sajtószabadság helyzete, állapította meg a Riporterek Határok Nélkül (RSF) újságíró-jogvédő szervezet éves jelentésében. Az európai országok túlnyomó többségétől már évekkel ezelőtt leszakadtunk, inkább afrikai, ázsiai, dél-amerikai vagy ex-kommunista kelet-európai országok között szerepelünk.

A 180 országot tartalmazó listában az utolsó helyen Észak-Korea áll, míg a legnagyobb sajtószabadság Norvégiában van, őket Finnország és Dánia követi.

Hazánk további két helyet rontva már csak a 89. helyen szerepel, 2011 óta folyamatosan rontva az akkori 40. helyezésen.

Az újságírószervezet az elmúlt években is tisztán átlátta a hazai sajtó helyzetét, például, hogy a magyar média tulajdonjogai súlyos mértékben koncentrálódtak az Orbán Viktor miniszterelnökkel szövetséges oligarchák kezében, ennek eredményeként pedig a magyar médiakörkép teljesen átalakult.

Tiszában vannak azzal is, hogy a magyar sajtószabadságot beárnyékolja a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) létezése is, ami több száz sajtótermék birtokosa, többnyire állami hirdetésekből –tehát közpénzből- üzemel, és egyértelműen a kormányt támogatja. Ez az az alapítvány, aminek létrehozását a kormány nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette, holott nemzetstratégia helyett sokkal inkább pártstratégiáról van szó, hiszen a Fideszhez lojális szerkesztőségeket tömöríti.

Leírták továbbá, hogy a független újságírók számára egyre nehezebb információkhoz jutni, nem kérdezhetnek szabadon a politikusoktól a parlamentben, nem vehetnek részt egyes rendezvényeken. A kormánypárti politikusok a tőlük független, kormánykritikus újságíróknak nem nyilatkoznak. Megjegyezték a Médiatanács körüli botrányt is, a kormánypártok tavaly decemberi döntésének értelmében ugyanis egyetlen ellenzéki képviselő sem vehet részt a sajtó ellenőrzését gyakorló szervezet működésében.