Roberta Metsola lett az EP régi-új elnöke

Roberta Metsola lett az EP régi-új elnöke

Már korábban is jelezte, hogy folytatná a 2022-ben megkezdett elnökségét, komoly kihívója pedig nem volt.

Újabb 2,5 évre megválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament (EP) elnökének kedden. A 720 tagú testületben 699 leadott voksból (76 érvénytelen vagy üres mellett) 562-t kapott – számol be a Telex. Mint írják, az EP kedden először ült össze azóta, hogy június 6–9. között megválasztották az új tagjait. Metsola már a júniusi, informális uniós csúcstalálkozóra bejelentette, hogy folytatná elnökségét.

„Az EU soha nem volt tökéletes, de megéri érte harcolni”

– jelentette ki az EP-elnök a szavazás előtti felszólalásában. Elmondta, erős és elszámoltatható EP-t akar, „nem hagyhatjuk, hogy felvizezzék a szerepünket”. Elnökként hidakat építene a politikai törésvonalak felett.

„Meg kell erősítenünk és egyszerűsítenünk kell működésünket annak biztosítására, hogy ez a Parlament olyan törvényhozó és politikai hatalom lehessen, amilyennek mi szeretnénk”

– fogalmazott. Metsola az EU legkisebb tagállamából, Máltáról érkezik, a legnagyobb frakció, a Tisza Pártot is a sorai közt tudó Európai Néppárt tagja.

Egyetlen kihívója akadt, a spanyol Irene Montero, aki a második legkisebb, szélsőbaloldali frakcióból indult az EP-elnökségért. Montero felszólalásában arról beszélt főként, hogy a béke Európa legsürgetőbb politikai feladata. 61 szavazatot kapott.

Magyar Péter is reagált Metsola újraválasztására. A Facebookon közös képpel gratulált neki, posztjában pedig azt írta:

„Gratulálok a néppárti kollégánknak, Roberta Metsola-nak, az Európai Parlament újraválasztott elnökének. (…) Sok sikert és jó egészséget kívánunk neki a TISZA Párt néppárti delegációja nevében! Mielőtt a propagandasajtó elkezdené háborúpártisággal és egyéb hazugságokkal támadni, itt jelzem, hogy a Fidesz egyik képviselőnője előttem mondta Roberta Metsolának, hogy ő is rá szavazott”

– fűzte hozzá Magyar Péter

Metsola két és fél évig lesz az Európai Parlament elnöke. A megelőző két és fél évben is ő töltötte be a tisztséget, újraválasztani csak egyszer lehet.

(Címlapkép: Roberta Metsola, az Európai Parlament (EP) újraválasztott elnöke beszédet mond a júniusi választások eredményeképpen létrejövő EP alakuló ülésén Strasbourgban 2024. július 16-án. MTI/Purger Tamás)