Így menekül Mianmarból félmillió rohingya

A rohingyákat a világ legüldözöttebb népcsoportjaként tartják számon. 1,1 millióan élnek folyamatosan konfliktusban a buddhista lakossággal Mianmar keleti részén, Rakhine államban. Az állam illegális bevándorlóként, hontalanként kezeli a népcsoportot és megtagadja tőlük az állampolgárságot.

A konfliktus augusztus 25-én éleződött ki, mikor a rohingya militánsok rátámadtak a kormányerőkre, akik válaszként a buddhista milíciával közösen tisztogatásba kezdtek.

Sajtóértesülések szerint elképesztő brutalitással vágott vissza a hadsereg, gyermekeket fejeztek le, testüket elégették, hogy eltussolják a mészárlást. A felégetett falvakból a rohingyák menekülni kezdtek a szomszédos országba, Bangladesbe, aminek határát Mianmar taposóaknákkal szórta tele, hogy a rohingyák ne is tudjanak visszatérni az országba.

Az ENSZ drónfelvételén az látható, hogyan menekül Mianmarból félmillió rohingya:

Raw: Drone Video Shows Rohingya Fleeing Myanmar

United Nations drone video shows scores of Rohingya refugees fleeing from Myanmar to Bangladesh. The UN says 500,000 Rohingya have crossed the border in just five weeks. They're fleeing a military crackdown that the UN calls ethnic cleansing. (Oct. 17)