Épp kiirtják őket, de akkor sem kérnek az ISIS segítségéből

Az al-Kaida kedden megtorlással fenyegette meg Mianmart a rohingja muszlim kisebbség tagjainak üldözése miatt, és felszólította a délkelet-ázsiai térség dzsihadistáit, hogy segéllyel, fegyverekkel és katonai támogatással segítsék a mianmari muszlimokat. Az egyik indonéziai iszlamista szervezet, az Iszlám Védelmi Front máris jelezte, hogy mintegy ezer önkéntest küld Mianmarba. Korábban az Iszlám Állam terrorszervezet vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi azt mondta, hogy Arakán állam egyik kulcsfontosságú régió a dzsihád szempontjából.

"Nincs kapcsolatunk az al-Kaidával, az Iszlám Állammal és semmilyen nemzetközi terrorcsoporttal, és nem is akarjuk őket bevonni az arakáni konfliktusba" 

- írta twitteres közleményében a felkelők hadserege (ARSA).

Az ARSA felszólította a térség országait, hogy tartóztassák fel és akadályozzák meg a terroristák beszivárgását Arakánba, mert az súlyosbítaná az ottani helyzetet.   

   

A rohingja felkelők szombaton egyoldalú tűzszünetet hirdettek, és arra bátorították a humanitárius szervezeteket, hogy "az etnikai és vallási hovatartozásra való tekintet nélkül lássák el ismét a humanitárius válság áldozatait" az egy hónapig tartó tűzszünet alatt. Felszólították a hadsereget, hogy szintén tartsa be a fegyvernyugvást. 

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán  felszólította a miamnari hatóságokat, hogy azonnal vessenek véget az erőszaknak, amely augusztus 25. után szabadult el a többségében buddhista Mianmar Arakán államában, ahol több mint egymillió muszlim rohingja él, miután a felkelők rendőrőrsöket támadtak meg. A támadásokra a hadsereg "tisztogató akcióval" válaszolt, amelynek célja hivatalosan az arakáni falvakban rejtőző felkelők ártalmatlanítása. 

Az ENSZ adatai szerint csaknem 380 ezer rohingja menekült el Mianmarból az elmúlt három hétben a szomszédos Bangladesbe.  Mianmar Bangladesből származó illegális bevándorlóknak tekinti a rohingjákat, és nem hajlandó nekik állampolgárságot adni, így ők kénytelenek jogfosztottan élni.

Egymilliós kis kelet-ázsiai muszlim nép miatt kaphat össze Putyin az egyik leghűségesebb emberével

Ramzan Kadirov, az orosz tagköztársaság, Csecsenföld telhatalmú ura Putyin elnök leghűségesebb emberei közé tartozik. Az elmúlt években hivatalos nyilatkozatok, és közösségi média posztok tömkelegében biztosította mélységes tiszteletéről az orosz államfőt. Most azonban egy távoli muszlim kisebbség ügyében keményen beszólt Moszkvának.