Románok is menetelnek az erdélyi autonómiáért

A 2014-ben bejegyzett, transzilvanista hagyományokat ápoló Demokratikus Erdélyi Liga november 30-ára hirdette meg akcióját.

Mircea Dăian, a Liga alapítója szerint, egy rövid felvonulásról lesz szó, amelynek érkezési helyszínén 3-4 személy ismerteti a masszív decentralizáció és a hatalom szétosztásának fontosságát az autonóm történelmi régiók között, és azt, ahogyan ez a civilizált Nyugat-Európában jelenleg is működik.

A demonstráció lényege, hogy megismertessék az erdélyi autonómiatörekvések céljait. A szervezők a fő hangsúlyt az iskolák, a kórházak és az infrastruktúra költségvetéséről való szabad döntésre helyezik. Leszögezik továbbá, hogy a megmozdulás semmilyen szinten nem kívánja megkérdőjelezni Románia területi integritását.

A felvonulás egyébként újdonságnak számít Kolozsváron, ahol korábban nem került sor hasonló célú eseményre, a gondolat azonban egyáltalán nem új. Mint tudjuk, Fancsali Ernő autonómiaharcos közel 15 ezer aláírást gyűjtött össze, amelyet benyújtott az Államelnöki Hivatalhoz. A beadványban a kezdeményező egyebek mellett a kolozsvári székhelyű regionális kormány megalakulását szorgalmazza.

Eddig közel 100-an jelezték, hogy részt vesznek az eseményen.

T. T.