Rong sírok nyomában

A hunokkal szövetséges sztyeppei lovas nép, a rong előkelőinek sírját találták meg Kína középső részén, Luojang városban.

2013. szeptembertől 2014 júniusáig a kínai régészek ásatásokat végeztek a nagy közép-kínai város környékén, ahol először két kirabolt sírt találtak. Az egyik sírgödörben hat kocsi maradványra leltek, amely köré 13 lovat temettek. Utóbbiak az égnek felajánlott áldozati állatok lehettek. Ezen kívül marha paták, és juh csontok is előkerültek a gödör északkeleti felén. A feltárás során több mint háromszáz gödörsíros temetkezésre bukkantak, ezek közül 2-3 lehetett előkelő sír. Ez utóbbi anyag már Hszüjang falu területéről került elő.

A feltáró munkáknak köszönhetően 2015. júniusban még két nagy sír és egy kocsis temetkezés került elő. A sírok mindegyike négyszög alakú volt, 6 méter hosszú és 4,5 méter széles. Sajnos a földben csak csontok, kagylók és rézmaradványok voltak. A másik sír 6.3 méter hosszú, 5,4 méter széles, 8,5 méter mély volt. Ezek mélyén is rejtőztek régi kocsik. A kocsik kutatása még folyik. Vannak olyan régészek, akik szerint bizonyos kocsifajták északról, a sztyeppei vidékről érkeztek a közép-kínai területre.

A kutatók mintákat vettek az állatcsontokból és megállapították, hogy megegyeznek azokkal a rong csontokkal, amelyeket Kanszu és Csinghaj-tartományban találtak, de különböznek a közép-kínai állatcsontoktól. Ebből a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy ezek a sírok a rongokhoz tartoztak, akik a hunok egyik szövetségesei voltak. A történeti források emlegetnek a mai Luojang környékén egy Luhun nevű rong államot, amely elnevezés a Lu rong előkelői névből származik. Később ezt vették át a kínaiak. A rongok uralmának Kr. e. 525-ben a Jin állam vetett véget, de talán még sokáig a környéken maradtak és oda temetkeztek az északi népek.

B