Elképesztő indokkal magyarázza a közmédia, hogy miért NEM KELL az ellenzéket meghívnia

Íme a sajtószabadság sajátos értelmezése közpénzből.

Mint ismert, a közmédiával megesett az a szégyen, hogy meg kellett hívnia ellenzéki képviselőket is a műsoraiba. Ez azután történt, hogy a Médiatanács elmeszelte a közpénzt a kórházaktól elszívó, olcsó és hazug kormánypropagandát sugárzó állami hírcsatornát.

Nos, a közmédia nem adta fel a harcot! A hvg.hu közölt részleteket a Szalai Krisztina ügyvéd által jegyzett alkotmányossági panaszból, amellyel az ünnep után, kedden foglalkozik majd az Alkotmánybíróság egyik tanácsa.

Eszerint a közszolgálati televízió – „vélemény- és sajtószabadsághoz fűződő jogát” sértette meg a Nemzeti Választási Bizottság és a Kúria, amikor megbüntette, mert a reggeli műsorban hosszú időn át csak kormánypárti politikusok szerepeltek, és például a Jobbikból annak ellenére nem kérdeztek meg senkit, hogy a meghívottak rendszeresen szidalmazták az ellenzéki pártot.

Sőt,

"nem várható el a médiaszolgáltatótól, hogy egy adott üggyel kapcsolatban valamennyi létező álláspontot felderítsen, nem kötelezettsége, hogy minden egyes nyilvánosságra hozott véleményt, azok képviselőivel együtt megjelenítsen".

Így folytatja:

„Az egyes véleményeknek, és nem azok képviselőinek kell a médiatartalomban megjelenniük, így több, azonos vagy nagyban hasonló vélemény megléte esetén a szerkesztő választhat valamely nézet több képviselője közül, akit az adott műsorszámban szerepeltet, vagy akinek a véleményét maga tolmácsolja.” Vagyis „a kiegyensúlyozottsági követelmény nem biztosít senkinek alanyi jogot a médiában való közvetlen megjelenésre”.

Eszerint ha perceken át bírálnak vagy szidnak egy pártot, majd utána a műsorvezető közli, hogy az illető párt visszautasítja a bírálatokat, az elegendő, mert ha még meg is kellene kérdezni a másik felet, az „aránytalan terhet ró a médiaszolgáltatóra, így szerkesztői szabadságát, végsö soron pedig sajtószabadságát sérti”.