Sántít Rogán állítása: kideríthetetlen, ki zsebelte be a tízmilliárdokat a letelepedési kötvényekből

A Brit Virgin-szigetekre vezetnek a szálak - ott pedig már semmit sem lehet megtudni.

Ahogy azt korábban már többször is megírtuk, a Rogán Antalhoz köthető kötvényből már több mint 100 milliárdos hasznot húztak a szintén Rogán által javasolt offshore-cégek.
 

Komoly fejfájást okozott Vona a négyszemközti találkozón Orbánnak

A Jobbik elnöke a miniszterelnökkel folytatott négyszemközti találkozón kijelentette, hogy a letelepedési kötvény-biznisz megszüntetése esetén fogja a frakciója támogatni az alaptörvény-módosítást. A párt mindenféle betelepítéstől szeretné ugyanis megvédeni az országot, a „gazdag migránsoktól, terroristáktól" ugyanúgy, mint a „szegény migránsoktól, terroristáktól".

 
A miniszter korábban azt mondta az adóparadicsomokban bejegyzett vállalkozásokról, hogy azok azért nem offshore-cégek, mert ismertek a tulajdonosaik. A legnagyobb hasznot húzó - a letelepedési kötvények jelentős részét felvásárló kínaiak számára értékesítő - cég a Hungary State Special Debt Fund, melynek tulajdonosaként Rogán 2013-ban Boros Attila és Lian Wang mellett Simon Mut és Jonathan Chant nevezte meg.
 
Az érvelés azonban sántít a Magyar Nemzet szerint,
 
a cég kiszervezte kötvények értékesítését a hasonló nevű Hungary State Special Debt Managementnek, amit érdekes módon 2012. december 4-én, vagyis négy nappal a letelepedési kötvényekről szóló jogszabály hatálybalépése előtt hoztak létre Hongkongban.
 
Ők zsebelik be ügyfelenként az 50-60 ezer eurós szolgáltatási díjat.
 
Az említett vállalkozásban azonban már csak igazgatóként van jelen Boros és Liang Wang, a cégnek pedig három tulajdonosa van, a Star Wealth Ltd., a Prime Ally Ltd. és az Ace Deal Investments Ltd. Mindegyik a Brit Virgin-szigeteken van bejegyezve,
 
ahol a cégadatok nem hozzáférhetők, a tulajdonosok adatait nem lehet megismerni.
 
Ismeretes: Vona Gábor tájékoztatta Orbán Viktort, hogy a Jobbik csak akkor hajlandó megszavazni az alaptörvény-módosítását, ha a kormány eltörli a letelepedési kötvények jogintézményét is, mivel a párt szerint nemcsak szegény, hanem gazdag migránsok betelepítésére sincs szükség. A kötvénybiznisz korrupciógyanús volta mellett komoly nemzetbiztonsági kockázatokat is magában rejt, hiszen a négyszeres szűrő ellenére egy elítélt orosz bűnöző is könnyedén letelepedési engedélyhez jutott. Miközben a kormány a bejelentés miatt hazaárulónak minősíti Vona Gábort, elgondolkodott a javaslaton, jövő héten tárgyalják meg, mi legyen a kötvények sorsa.