Sarkukra állnak?

Felszólította Szaúd-Arábiát a jemeni légicsapások beszüntetésére Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfelsőbb vezetője.

Ezzel egy időben John Kerry amerikai külügyminiszter viszont Iránt figyelmeztette: az Egyesült Államok "nem fogja tétlenül nézni, ahogy a térséget destabilizálják." (mondja egy olyan olyan ország külügyminisztere, amely Irak kamu indokkal történt lerohanásával egy egész régiót destabilizált - a szerk.)
 
A teheráni vezetés korábban többször is felszólította a vahabita királyságnak mondott diktatúrát, hogy fejezze be légitámadásait a húszi lázadók ellen. Csütörtökön Hamenei mellett Haszan Róháni iráni elnök is megszólalt az ügyben. Ám hogy most a síita köztársaság legfelsőbb politikai és vallási vezetője is bekapcsolódott ebbe a kampányba, az az iráni álláspont keményedését jelzi.  
   
Hamenei ajatolláh a Szaúd-Arábia jemeni katonai beavatkozása és a gázai övezet forrongó viszályai között vont összefüggést. Rijádot az izraeli kormányhoz - amelyet cionista rezsimnek nevezett - hasonlította, és kijelentette, hogy népirtást hajtanak végre. A szaúdi kormánynak mielőbb fel kell hagynia ezekkel a katasztrofális bűncselekményekkel. Figyelmeztetett, Szaúd-Arábia veszteségeket fog elszenvedni, de nem fejtette ki, mit ért ezalatt.
   
A vahabita királyság legnagyobb nyugati szövetségese, az Egyesült Államok válaszul figyelmeztette Iránt, "nem fogja tétlenül nézni, ahogy a térséget destabilizálják" - mondta Jonh Kerry amerikai külügyminiszter. Hozzátette, "országának bizonyítéka van arra, hogy iráni repülőgépek hetente érkeznek Jemenbe" (végül, az iraki tömegpusztító fegyverekről is voltak bizonyítékok, csak valamiért eltűntek - a szerk.) 
   
Az amerikai külügyminiszter Szaúd-Arábia és a vele koalícióban lévő Perzsa-(Arab-)-öböl menti országok álláspontját hangoztatta, miszerint Irán fegyverzi fel a húszi lázadókat. Teherán a vádakat mindeddig cáfolta.