Aranyláz: Schadl nyomott áron jutott hozzá luxusékszerekhez

Aranyláz: Schadl nyomott áron jutott hozzá luxusékszerekhez

Schadl György szert tett egy 157,1 grammos, 18 karátos arany karláncra, és egy nyakékre egy 168 karátos, 33,6 grammos Natural Fancy Yellow gyémánttal - mindezért jóval áron alul 70 milliót adott kedvenc ékszerészetében.

Schadl György két végrehajtótól összeszedett 70 millió forinttal sétált be kedvenc ékszerkereskedőjéhez, hogy ékszereket vásároljon, töredékáron. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar letartóztatásban lévő elnöke a Telex cikke szerint nagyon is kedvelheti az aranyat és a luxusékszereket, ugyanis 

Schadl szert tett egy 157,1 grammos, 18 karátos arany karláncra, és egy nyakékre egy 168 karátos, 33,6 grammos Natural Fancy Yellow gyémánttal.

A fenti garnitúra hivatalos, GIA értékbecslés szerinti értéke 1,2 millió dollárra, tehát körülbelül 360 millió forintra becsülhető. Ezt azonban a vesztegetéssel vádolt Schadl sikerrel lealkudta 350 ezer dollárra, később 290 ezer, majd 248 ezer dollárra, így végül az alkudozás vége a 70 millió forintos vételár lett. 

A 2020. június 6-án történt tranzakció nyélbe ütésében sofőrje, M. Viktor is segédkezett, főnöke Škoda Superbjével ő parkolt le a budapesti ékszerész közelében. A sofőr nem először járt ott, a lefoglalt mobiljának bejegyzései szerint 2019. október 31-én egymillió, 2020 februárjában pedig egyszer 5,9 millió, majd 6,5 millió forintot hagytak ott készpénzben. Ezenfelül 2020 végén szintén volt egy 12,5 milliós kifizetés.

Emlékeztetnek, amikor 2021. november 5-én Schadl Györgyöt Ferihegyen őrizetbe vették, az átkutatott lakásán található páncélszekrényben a nyomozók megtalálták azt a bizonyos ékszergarnitúrát, de mivel akkor még nem vádolták Schadlt hivatali vesztegetés elfogadásával, azokat nem is foglalták le. A végrehajtók fejének irodájában ugyancsak egy sor másik ékszerre bukkantak a páncélszekrényben, melyben ott lapult egy 45 centis vastag, fonott aranylánc; egy 45 centis rizsszemű fonott aranylánc; egy 20 centis vastag, fonott arany karkötő; több női fülbevaló, gyűrű, és vékony lánc; és egy Longines márkájú arany női karóra. Több valutában találtak benne készpénzt is, jelesül dollárt, orosz rubelt, török lírát, lengyel złotyt, thai bátot, jamaicai dollárt és cseh koronát.

Ékszerszakértő megállapította, hogy a lefoglalt aranyláncok hozzávetőleg 850, 460 és 293 ezer forintot érhetnek, és még valamivel több mint egymillió forint is kijön a maradék ékszerből. A Schadl kezéről lefoglalt Brequet Marine típusú, 18 karátos aranyötvözetből készült karóra bizonyult kimondottan értékesnek, az ugyanis 7,5 millió forintnyi értékűre taksálható.

A Schadl lakásában tartott első házkutatás során azért nem foglalták még le az ékszereket, mert akkor még csak őrizetbe vették. Később, már letartóztatásban kitelefonált a börtönből, s megkérte feleségét, Schadl-Baranyai Helgát és apját, idősebb Schadl Györgyöt, hogy rejtsék el az ékszereket. Azonban Schadlt akkor már lehallgatták, nejét pedig megfigyelték, így füstbe ment a terv.

Az említett családtagokat aztán különösen nagy értékre elkövetett pénzmosással vádolták meg, a feleség és az apa így lettek a Schadl–Völner-ügy tizenheted- és tizennyolcadrendű vádlottjai. A nyomozati anyag szerint a kihallgatásokon azt mondták: nem a hatóságok, hanem a betörők elől akarták elrejteni az értékeiket, érvelésük viszont a nyomozókat nem győzte meg. Schadl vélhetően azért vette a 70 milliós ékszergarnitúrát, hogy eltüntesse a korábban végrehajtóktól beszedett több mint kétszázmillió forintot.