Schadl–Völner-ügy: Nem vizsgálja parlamenti bizottság Varga Judit politikai felelősségét

Schadl–Völner-ügy: Nem vizsgálja parlamenti bizottság Varga Judit politikai felelősségét

Ismét leszavazták a Fidesz–KDNP képviselői a Schadl–Völner-ügy parlamenti vizsgálóbizottságának felállítását az igazságügyi bizottság hétfő délelőtti ülésén. Ez azt jelenti, hogy nem kerül az Országgyűlés elé az ellenzék határozati javaslata.

A bizottság az ellenzéki javaslat szerint a Schadl–Völner-ügy kormányzati érintettségét, illetve Varga Judit igazságügyi miniszter lehetséges felelősségét is vizsgálta volna. A Telex beszámolója szerint olyan kérdésekre keresték volna a választ, mint például

kikre gondolt Völner Pál, amikor azt mondta az egyik felvételen, hogy a vallomásától „meginoghat” pár ember széke;

ki lehet Tóni, Barbara és Ádám, akik többször is előkerülnek a nyomozati anyagban; és milyen személyi összefonódások jelentkeztek a korrupcióval érintett ügyekben.

Megvizsgálták volna, hogy az elmúlt négy-öt év kilakoltatással kapcsolatos döntéseit milyen módon segítette a kormányzat, illetve az Országgyűlés; és

azért indultak-e újra a kilakoltatások a járvány után, mert a végrehajtók fideszes politikusokat, kormánytagokat fizettek le.

Az ellenzéki javaslat benyújtói azt írják, nem céljuk a büntetőjogi felelősség megállapítása, hiszen az ügyben már vádat emelt az ügyészség, csak még szélesebb perspektívából szeretnének rálátni „a cinikusan nemzeti együttműködésnek nevezett rezsim működésére”.

A politikai felelősség feltárása mellett azt is felderítették volna, hogyan lehetne „egy világos szabályok alapján működő, átlátható és tisztességes végrehajtási szervezetrendszert” létrehozni.

Az ellenzék tavaly már kezdeményezte egy eseti bizottság felállítását a Schadl–Völner-ügyben, de a kormánypárti képviselők akkor is leszavazták a javaslatot az igazságügyi és a törvényalkotási bizottságban.

A február közepén kezdődött előkészítő ülésen Schadl György, és a másodrendű vádlott Völner Pál volt államtitkár ártatlannak vallotta magát a végrehajtók korrupciós perében. Ugyanakkor az ülésen a védelem kezdeményezte - mások mellett -  Varga Judit igazságügyi miniszter meghallgatását. A vádirat szerint Schadl közel egymilliárd forint kenőpénzt kapott a tőle függő végrehajtóktól, míg Völner Pál legkevesebb 83 millió forintot - meg valami normális piát - kapott Schadltól.