Az államtitkár szerint ne az Orbán-kormányon kérjék számon a Dunaferrben történteket

Az államtitkár szerint ne az Orbán-kormányon kérjék számon a Dunaferrben történteket

Folytatódik az Orbán-kormány felelősség hárítása Dunaferr-ügyben. A 11 éve kétharmaddal kormányzó Fidesz, amelyik visszaprivatizálta például a MOL-részvényeket az oroszoktól, vagy épp a Mezőhegyesi Ménesbirtokot (amelyeket most kiszerveznek alapítványokba), és persze Mészáros Lőrinctől is visszavásárolták a Mátrai Erőművet, nem hajlandó segíteni a 10 ezer család megélhetését jelentő dunaújvárosi Vasművel. 

A bíróság elutasította a Dunaferr korábbi igazgatóságának visszajegyzését, Mikóék pedig a parkolóban tartottak közgyűlést

Csupán sárga szalaggal és egy fémkordonnal lezár főbejárat előtti rész jelezte, hogy a Dunaferr menedzsmentje készül a paprikás hangulatúnak ígérkező közgyűlésre, melyet a Székesfehérvári Törvényszék hívott össze csütörtökön 10 órára. Az autókkal teletömött parkoló azonban nyugodt volt, tíz perccel tíz óra előtt egy rendőrségi csapatszállító kisbusz és egy járőrautó kanyarodott oda, akik alig fél óra múlva el is távoztak.

Mindezt azzal magyarázzák, hogy a Dunaferrt a Gyurcsány-kormány idejében privatizálták 2004-ben, igaz, a stratégiai üzem eladását a Fidesz kezdeményezte még 2001-ben, az első Orbán-kormány idején. 

Most Schanda Tamás államtitkár válaszolta Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter helyett, hogy ami a Dunaferrnél történik

"egy átláthatatlan tulajdonú magánvállalt belső problémája",

amibe pedig a magyar államnak

"nincs joga és lehetősége beavatkozni". 

De legalább Schanda Tamás most válaszolt, még ha ezzel a dunaújvárosi munkavállalók nincsenek kisegítve.

Emlékezetes, a kormánypárti politikusok bojkottálták az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságát, így a testület nem tudott foglalkozni azzal a kérdéssel, hogy egy orosz és egy ukrán üzleti kör harcol az üzemért, az üzem területén. 

De a Kormányinfón sem szeret válaszolni Gulyás Gergely a Dunaferrel kapcsolatos kérdésekre - sőt, fel sem olvassák azokat. Így az Alfahír nem kapott választ arra, hogy  tervezi-e a kormány, hogy a Mátrai Erőmű mintájára beavatkozik a folyamatokba a magyar munkavállalók érdekében. Illetve azt sem árulta el a kancelláriaminiszter, hogy miért volt a Vnyesekonombank vezetője Szijjártó Péter külügyminiszternél, és miről tárgyaltak a Külügyminisztériumban a Dunaferr orosz tulajdonosának képviselőjével.

Schanda Tamás csak annyit kér, ne rajtuk kérjék számon azt, amit a szocialisták elrontottak...