Az államtitkár a Parlamentben közölte, az Orbán-kormány nem segített, és nem is fog segíteni a Vasmű dolgozóin

Az államtitkár a Parlamentben közölte, az Orbán-kormány nem segített, és nem is fog segíteni a Vasmű dolgozóin

Kálló Gergely, a dunaújvárosi térség országgyűlési képviselője kedden napirend előtti felszólalásában próbálta felhívni az Orbán-kormány figyelmét a Vasműben zajló történésekre. Ahogy a jobbikos országgyűlési képviselő hangsúlyozta, itt 10 ezer család megélhetése a tét, ezért is felejtsük el a válaszban Soros Györgyöt, vagy az ellenzék szapulását.

A politikus felidézve a gyár 1950 óta íródó történetét hangsúlyozta, hogy a Vasmű privatizációját a Fidesz kezdte el 2001-ben, amit bizonyít egy korabeli ÁPV Zrt. levél is, amit az akkori polgármesternek, Kálmán Andrásnak írtak.

A Fidesz bábáskodása alatt már 70 milliárd forint volt a tartozása a Dunaferrnek, és az igaz, hogy baloldali kormány privatizálta azt végül 2004-ben, de az önkormányzati részesedés eladása ellen a dunaújvárosi fideszes frakció sem szavazott.

A privatizáció óta eltelt 17 évből 11 évet a Fidesz kormányozott, így Kálló Gergely szerint felesleges vissza fele mutogatni.

A dunaújvárosi politikus felidézte, az üzem új tulajdonosai tavaly példa nélkül felmondták a kollektív szerződést, illetve törvénytelen módon szeptember óta a munkások két részletben kapják a bérüket. A kormány viszont nem emelte fel egyszer sem a hangját a melósok érdekében – tette hozzá.

A kormány az ellenzékre mutogat, de az első Orbán-kabinet rendelte el és készítette elő a Dunaferr privatizációját

Kár volt a baloldalnak privatizálni a Dunaferrt, ezért „nincsenek a kormánynak eszközei" az üzemben kialakult helyzet megoldására - mondta Gulyás Gergely a mai kormányinfón, a Dunaferrben zajló orosz-ukrán tulajdonosi konfliktus kapcsán. Ez pedig azt is jelenti, hogy a kormány - korábbi gyakorlatától eltérően - nem segít a mintegy 10 ezer érintett családon, akiknek most veszélyben a megélhetésük.

Amikor a Pintér Tamás vezette dunaújvárosi önkormányzat tavaly felterjesztette az ügyet a kormányzat felé, Gulyás Gergely miniszter válasza az volt, hogy a Vasmű magáncég, a kormány nem köteleses segíteni. Majd azt firtatták, hogy miért nem segít Kálló Gergely a Vasmű munkásain…

Alig egy hete aztán egy 500 biztonsági őrből álló társaság próbálta átvenni a veszélyes üzem feletti uralmat. Hogyan lehetségesek ilyen vadkeleti módszerek Magyarországon, miért nem kérte a kormányzat a tulajdonosi köröktől a papírok tisztázását? – kérdezte Kálló Gergely.

A kormány nevében válaszoló propagandaállamtitkár álhírnek nevezte, amit Kálló Gergely állított a privatizációról, sőt még jogi eljárást is előrevetített.

Beszélhet mindenféle korábbi dokumentumokról, a tény az, hogy a Vasművet privatizálták, 2004-ben

– indokolta – úgymond – a fenti kijelentését Dömötör Csaba. Szerinte a privatizációt nem lehet visszacsinálni, csak ritka esetekben

És egészen döbbenetes módon Gyurcsányozásba kezdett az államtitkár, és azt kérte a nyilvánosságtól, hogy „ne minket hibáztassanak”.

Ahogy korábban Gulyás Gergely a Kormányinfón már egyszer elmondta, most is kiderült, a Vasmű dolgozói, a dunaújvárosi családok nem számíthatnak a szabadságharcos Orbán-kormányra.