Semjén: "Nem nekünk kell magyarázkodnunk a tekintetben, hogy miért vadászunk"

Semjén: "Nem nekünk kell magyarázkodnunk a tekintetben, hogy miért vadászunk"

A vadászat a történelem során még nem volt olyan kihívás előtt, mint a "mi korunkban", amikor megkérdőjelezik a vadászat legitimitását, jogosságát, helyességét; a vadászat azonban az ember és a természet felől nézve is legitim
- jelentette ki Semjén Zsolt az "Egy a természettel" Vadászati és Természeti Világkiállításon vasárnap Budapesten.

Semjén a vadászati kiállítás megnyitóján: "a nemzet negyede tartozik ebbe a közösségbe"

Magyarországon vadászati világkiállítást csak nagyszabású eseményként lehet rendezni, mert így méltó a magyarság keleti örökségéből eredő, Közép-Európában kiteljesedett vadászati kultúrájához - mondta Semjén Zsolt az "Egy a természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás megnyitóján szombaton Budapesten, a Hungexpón.

Az MTI beszámolója szerint a miniszterelnök-helyettes a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (CIC) 67. közgyűlésének megnyitóján, a Hungexpón a vadászat legitimitását a többi között azzal indokolta, hogy "az ember antropológiájának meghatározó része" az ősidőktől származó vadászszenvedélye, mint mondta, ennek mai megvalósulása a vadászati kultúra.

Semjén Zsolt szerint mindezek miatt

"nem nekünk kell magyarázkodnunk a tekintetben, hogy miért vadászunk, az szorul magyarázatra, hogy miért tagadja meg valaki az őseinek az örökségét, és miért tekint előítéletesen a vadászokra és a vadászatra". 

Kiemelte, sem agrárium, sem erdőgazdálkodás, sem valódi természetvédelem nem létezik fenntartható vadászat nélkül, amelyre egyúttal a mennyiségi és minőségi vadgazdálkodáshoz is szükség van.

Semjén Zsolt véleménye szerint ha ezeket az érveket a társadalomnak elmondják, akkor lesznek ugyan viták, de most van az a pillanat, amikor

"defenzívából, offenzívába kell átmenni, mert ha ezt most nem tesszük meg, a gyerekeink és az unokáink már nem fognak vadászni".

Ez pedig - mint a politikus fogalmazott -

"az emberiség egyik nagy értékének és nagy hagyományának a pusztulását jelentené".

Kádárt idézte Semjén Zsolt, amikor a Vadászati kiállítást méltatta

Az „Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás rangját jól mutatja, hogy az előző, 1971-es budapesti rendezvényre Kádár János is konszolidálni igyekezett nemzetközi kapcsolatait. A Népszava beszámolója szerint ezekkel a szavakkal próbálta népszerűsíteni Semjén Zsolt a szombaton kezdődő két hetes rendezvénysorozatot egy háttérbeszélgetésen.

A miniszterelnök-helyettes arról is beszámolt, hogy Magyarországon a vadászat védelmét piramisformában alakították ki. A következő hetekben tartó világkiállítás a piramis csúcsa, a következő szinten az ország három részében kialakított nagy múzeumi kiállítások állnak.

A rendezvényen Semjén Zsolt a CIC elnökétől, George Amantól vehette át a CIC érdemérmének arany fokozatát, amelyet a vadvédelemért végzett kimagasló munkát végző embereknek adományoz a szervezet.