"Siker a szurkolói kártya" - újabb 5 évig Csányi az MLSZ élén

Megtartotta küldöttgyűlését az MLSZ, melyen újabb 5 évre Csányi Sándort választották meg elnöknek.

Az elnökségből kikerült a nem túl fényes jövő előtt álló Tarsoly Csaba, Vizi E. Szilveszter és Kovács Árpád is, helyettük bekerült Nyilasi Tibor, Garancsi István Videoton-tulajdonos és Orbán Viktor-barát vállalkozó, valamint Török Gábor politikai elemző is.

Csányi Sándor beszédében nagy sikernek értékelte, hogy bár annak idején veszteséggel vette át az MLSZ-t, azóta özönlenek a milliárdok. Kellett ehhez a részben a köztévé által fizetett közvetítési díj is, és természetesen az állam által átengedett TAO-pénzek, utóbbiból tavaly 31,2 milliárd áramlott a labdarúgásba, az MLSZ-hez ebből 8,5 milliárd. Hozzátette azt is, hogy a pénzek elköltését roppant szigorúan ellenőrzik, összesen 250 milliót (!!!) vissza is fizettettek a szabálytalanul eljáró klubokkal.

Hogy a stadionok konganak az ürességtől, a fanatikus drukkerek pedig a stadionokon kívül tiltakoznak, nem igazán hatotta meg az elnököt. Szerinte a szurkolói kártya bevezetése siker, és hiába az ellenállás, a kártya maradni fog. Az elnök szerint a sikert igazolja az is, hogy a kártyával lehet jegyet vásárolni az interneten, a magyar-görög meccs előtt pedig a belépők 60%-át már így adták el. Csányi úgy véli, mindössze a kártya bevezetésének kommunikációjában hibáztak, mert csak a biztonsági szempontokkal érveltek - magyarán azzal, hogy távol kell tartani a fanatikusokat, mert úgyis balhézni fognak, pedig azt kellett volna hangsúlyozni, hogy a kártya elsősorban a szurkolók helyzetének megkönnyítését szolgálja. Büszke volt arra is, hogy bár a szurkolók adatvédelmi aggályokkal is előhozakodtak, az elmúlt egy évben senki sem élt vissza a drukkerek adataival. (Erről azért néhány szurkoló mást is tudna mesélni, például azok a Bécsbe vagy Fiumébe tartó fradisták, akiket a helyi rendőrség felkészülten, részletes adatokkal felszerelkezve várt, miután klubjuk kiadta adataikat.)

Csányi szakmai sikerekről is beszélt: ilyennek tartja például azt, hogy 2011-ben a világranglista 27. helyén álltunk - igaz, azóta már eltelt négy év és visszaestünk a 46. helyre.

A régi-új elnök beszámolóját és a 2014-re vonatkozó összes jelentést, illetve a 2015-re beterjesztett terveket egyaránt egyhangúlag fogadta el a küldöttgyűlés.