Sikeresen földet ért a 100 méteres síkfutás magyar világbajnoka

Többek között az Alfahír olvasóinak is köszönhetően készülhetünk az egyedülálló címvédésre.

Korábban Berente Judit, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke a fogadalomtétel előtti sajtótájékoztatón elmondta, a magyarok nyolc sportágban - asztaliteniszben, atlétikában, bowlingban, petanque-ban, teniszben, tollaslabdában, úszásban és röplabdában - 31 versenyzővel és tíz kísérővel képviseltetik magukat. A sportvezető emlékeztetett arra, hogy Magyarország a szervátültetettek világjátékán 1999 óta mindig az első öt között végzett a nemzetek pontversenyében.
 
Azonban most még kijutni sem volt egyszerű a seregszemlére, ugyanis idén mind a szponzoroktól, mind a Magyar Olimpiai Bizottságtól kevesebb támogatást kaptak a részvételre, mint két éve, a durbani világjátékok előtt, így az akkori létszám 65 százalékával tudnak részt venni a mostani rendezvényen.
"Szeretnénk most is hasonló eredményt elérni, de ezúttal nehezebb dolgunk lesz, mert financiális okokból szűkebb csapattal tudunk csak kiutazni" - fogalmazott Berente Judit.
A magyar válogatott (fotó: Magyar Szervátültetettek Szövetsége)
 
A Szövetség elnöke ugyanakkor kiemelte, atlétikában és úszásban több világcsúcsot vár a magyar versenyzőktől, s mi is joggal várhatunk el kiemelkedő eredményt például ifjabb Jánka Sándortól,

aki a 100 méter és a 200 méter egyéni, míg a 4x400 méteres váltó csapat világbajnokának vallhatja magát,

(két évvel ezelőtt Durban városában megrendezett XIX. Szervátültetettek Világjátékán 38 aranyérmet, 19 ezüstérmet, valamint 26 bronzérmet nyert a nemzeti címeres csapat, az akkor 24 éves Sándor az említett 3 arany mellé még 2 ezüsttel is gazdagodott, amelyeket 4x100 méteres váltón, és távolugrásban nyert meg).
 
Ám hiába ezen kiugró eredmények, az ifjú atléta felkészülése nem volt zökkenőmentes. Az Alfahírnek adott korábbi interjúból kiderült, hogy az ajkai szocialista városvezetéstől nem kapott egy fillér támogatást sem. Mint mondta:
"nemcsak az érint rosszul, hogy a szülővárosom gyakorlatilag semmibe vesz, hanem hogy nekünk, a sportolóknak kell összeszednünk azt a szponzori pénzt, amiből fedezhetjük a kiutazásainkat, a felszereléseinket. Ezt én - jobb szó híján - koldulásnak nevezem. S mindezt egy olyan országban, ahol milliárdokat költenek stadionokra".
 
Az indulás pillanatai. Az alsó képen a büszke nővér, Klaudia búcsúztatja a bajnokot.
 
Annak érdekében, hogy ismét legyőzze a világot, újabb dicsőséget szerezve hazánknak, a Jobbik Ajkai Alapszervezete jótékonysági koncertet, és bált szervezett, és a bevételt a sportoló kiutazására fordították.
 
Molnár Márk, az ajkai Jobbik elnöke azzal az örömhírrel szolgált,

hogy a lapunkban közölt interjú után még Bécsben élő magyarok is keresték őt, hogy támogassák a világ (egyik) leggyorsabb emberét.

S lám, az összefogásnak hála, ifjabb Jánka Sándor már a helyszínen készül az augusztus 28-án és 29-én megrendezésre kerülő versenyszámaira.
 
Úgy tudjuk, hogy egy rendkívül megterhelő felkészülésen van túl, de továbbra is bizakodó, és nagyon jó formában érzi magát. Jó időket futott az edzőtáborban, és úgy érzi meglesz a címvédés - nyugtatott meg mindenkit az indulás előtt a Liszt Ferenc reptéren még csütörtök este.
 
Természetesen, beszámolunk az eredményekről, már csak azért is, mert a játékok történetében még soha nem fordult elő, hogy egy sportoló megvédje a címét. Hát persze, hogy ebben is egy magyar fiatal lesz az első!
 
Hajrá, Sándor!