Nyomoz a rendőrség egy tankerületi vezetőt érintő sikkasztási ügyben

Nyomoz a rendőrség egy tankerületi vezetőt érintő sikkasztási ügyben

Sikkasztás és hivatali vesztegetés gyanúja miatt nyomoz egy tankerületi vezetőt érintő ügyben

- erősítette meg Narancs.hu. értesülését a Pest Vármegyei Főügyészség és a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Korábban a Vác és Környéke nevű portál írta meg, hogy sikkasztás és hivatali vesztegetés miatt nyomoz a rendőrség az egyik tankerület vezetője ellen. A lap úgy tudja, az érintett vállalkozóktól saját magának kért ingyen munkavégzést, egyéb ajándékokat azért cserébe, hogy tovább dolgozhassanak vagy beszállíthassanak a felügyelete alá tartozó intézményekbe. 

Egy esetben állítólag 700 kilogramm gyümölcsöt kért egy tankerülettel szerződésben álló vállalkozótól, hogy később is sikeresen pályázhasson az iskolagyümölcs-programban történő beszállításra. Egy másik esetben egy karbantartó vállalkozástól azt kérte, hogy a megbízásokért cserébe „csináljanak meg ezt-azt a családi házán”. A vállalkozó meg is kezdte a munkát, majd abbahagyta, a cég megbízása pedig 2022 áprilisában megszűnt.

A Narancs.hu is megkereste a hivatalos szerveket. A Pest Vármegyei Főügyészség szóvivójétől, Nisóczi József Leventétől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy „a megjelölt újságcikk vonatkozásában a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság folytat eljárás, amely felderítési szakban van. A nyomozó hatóság az eljárási cselekményeket önállóan végzi, gyanúsított kihallgatásra az ügyben még nem került sor”.

A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság részéről pedig Szabóné Berki Bianka helyettes-szóvivő írta a következőket: „a korábban hivatkozott közlésben (a Vác és Környéke cikkében – B. M.) foglaltaknak megfelelő tényállás alapján a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság hivatali vesztegetés és sikkasztás bűncselekmény gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen”. 

A váci lap beágyazottságából kiindulva logikusan a Váci Tankerület Központ vezetőjére lehet asszociálni, aki ugyan nem a nyomozással összefüggésben, de nevesítve van a cikkben. A Narancs többször próbáltuk megszólaltatni a tankerület vezetőt aki végül írásban végül csak annyit válaszolt: nem keresték a rendőrség részéről, bővebb információért forduljunk a hatósághoz. 

A lap megkereste a Klebelsberg Központot, hogy tudnak-e valamit az ügyről, de azt tanácsolták: forduljunk a rendőrséghez, az oktatást is magába foglaló Belügyminisztérium pedig nem ismeri az értesülést, miszerint nyomoznának tankerületi vezető ellen.