Sokakat a sírógörcs kerülget! Brutálisan emelkedni fognak az albérletdíjak a csillagos ég felett is

A folyamat nem áll le, nem látszik a fény az alagút végén.

Július végén, a felsőoktatási felvételi ponthatárok közzététele után elszabadul a pokol, ekkor indul meg ugyanis a szokásos roham az albérletekért. A tapasztalatok szerint az egyetemek környékén hamar elkelnek a kedvező áron kínált ingatlanok, ráadásul a belső városrészekben az egyetemisták versenyben találják magukat a pályakezdőkkel és a turistákkal is – hívta fel a figyelmet az Otthon Centrum (OC) ingatlanközvetítő hálózat hétfőn. Az OC első fél évi adatai szerint hihetetlenül brutális árnövekedés küszöbére érkeztünk:

országosan 5-20 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak

a tavalyi év átlagához képest. Ennél nagyobb mértékű, akár

30-40 százalékos a növekedés Budapesten,

elsősorban már a külső és olcsóbb pesti kerületekben. A vidéki városok közül Miskolcon és Sopronba jelentősebb a bérletidíj-emelkedés. A legtöbb bérbevett lakás 60-70 négyzetméteres, vagy ennél kisebb volt az idén.

Budapesten 140 ezer forintot fizetnek havonta az átlagos méretű lakásokért.

Az ennél kedvezőbb bérleti díjak jellemzően Budapesten kívül találhatóak, ott ahol az átlagkereset is alacsonyabb, Debrecenben például a bérbe adott 60 négyzetméteres lakások átlagosan „csak” 91 ezer forintba kerülnek havonta. Győrben és Kecskeméten azonban éppen az élénk munkaerőpiac miatt emelkednek folyamatosan a bérleti díjak. Ezeken a településeken az látható, hogy a munkaadók lépni kényszerültek, a Mercedes például negyven bérlakást adott át. A szakértők szerint

Budapesten a belvárosi kislakások nagyon gyorsan elkelnek.

A piacon egyre inkább a 80-100 négyzetméteres kiadó lakások dominálnak tehát több diák összefogva jobban járhat a bérleti piacon. A kollégiumi atmoszférájú lakáskörülmények az ember fiatalabb korában elfogadhatóbbak lehetnek, de magyarországi családalapításra nyilván nem ösztönöz az ilyesfajta túlzsúfoltság. A jelenlegi politikai légkör azonban nagyon nem kedvez az otthontalanoknak. Miközben a két XXI. századi ellenzéki erő; a néppárti Jobbik és az LMP hosszú évek óta, következetesen kiállt amellett, hogy állami bérlakásprogramra van szükség, a Fidesz szerint az otthonteremtés jelenleg is biztonságos, a bérlakásprogram kockázatos ötlet.

Kockázatok és mellékhatások

Éppen az esetleges kockázatokra hívta fel a figyelmet a Magyar Ingatlangazdálkodók Szövetségének szakjogásza a Magyar Nemzetnek nyilatkozva, szavai szerint az önkormányzatok abban sem érdekeltek, hogy bérlakásokat építsenek, lévén az esetleges nem fizető lakókkal szemben teljesen védtelenek. A kockázatkezelésben azonban a néppárti ellenzék is partner lenne; mikor azonban Staudt Gábor, a Jobbik frakcióvezető-helyettese az önkényes lakásfoglalók ellen lépett volna fel nagyobb törvényi szigorral – ami nagyon sok önkormányzati és magánlakást érint – a Fidesz már a szakbizottságban leszavazta az előterjesztést.

Nem tudni azt sem, hogy az egyre inkább online felületeken pörgő albérletpiac mennyire átlátható, mennyi a bejelentett albérletkiadás, mekkora az elmaradt adóbevétel, amit esetleg kríziskezelésére; a kollégiumi férőhelyszámok bővítésére és bérlakásépítésre is lehetne fordítani.

Az albérletpiac brutalitását jellemzi azonban, hogy az albérletkereső fórumokon az albérletkeresők részéről egyre többen, egyre elkeseredettebben igyekeznek felhívni a figyelmet a bérleti díjak megfizethetetlenségére. A kínálati oldal azonban nem mindig osztja azt a nézetet, hogy az alkudozáshoz az emberiség történelme folyamán eddig mindkét félnek joga volt, az elkeseredett hangokat azonnali törléssel, tiltással torolja meg. Több lakástulajdonos taxishiéna-idegállapotba került és „fillérbaszókról” kezdett értekezni.

Nyilván hülye az is, aki a szükséghelyzetet nem használja ki és nem fosztja ki azt, akit lehet. Meg amúgy is: a Trónok Harcából ismert dothraki nép szerint az ember életében minden fontos dolognak a csillagos ég alatt kell történnie.