Somogy az út szélére került a Buda-Cash miatt

Tizenöt pária önkormányzat, gazdák kerültek az út szélére.

– El kell törölni a megalázó harmincmilliós, illetve hatmilliós kvótákat, s az érintettek teljes kártalanítására van szükség az állam részéről – jelentette ki Ander Balázs a Jobbik parlamenti képviselője pénteki, a Buda-Cash-botrány kapcsán tartott kaposvári sajtótájékoztatóján, számol be a sonline.hu.

A jobboldali ellenzék politikusa felháborítónak tartja, hogy „bróker- és bankárbűnözők politikai menlevéllel a zsebükben” hatalmas kárt okoztak az önkormányzatoknak, vállalkozásoknak és átlagemberek tízezreinek. Ander szerint Somogyban fokozottan érződik a nehézség és úgy tűnik, senki sem segít a helyi gazdáknak illetve a tizenöt pária önkormányzatnak, amelyek a rendkívüli kormányzati támogatásból is kimaradtak.

A honatya úgy véli, hogy mások hibája miatt, senkit nem lehet nincstelenségbe taszítani, böjtre kényszeríteni, ráadásul a mezőgazdasági vállalkozók számára különösen kritikus a mostani időszak, mert meg kellene kezdeni a munkát a földeken, ám erre nincs pénzük.

Ander Balázs úgy fogalmozott, hogy miközben a Somogy megyét az elmúlt ciklusokban halmozottan hátrányos helyzetűvé nyomorító fideszes és szocialista politikusok egymásra dobálják a sarat, a fő felelősök még mindig szabadlábon vannak, az ő számláikat még mindig nem zárolták és szabadon hozzáférhetnek a lopott milliárdokhoz.

A politikus szerint „Jefferson egyszer úgy nyilatkozott a földművelőkről, hogy ők a legértékesebb polgárok, mert ők a legéleterősebbek, legfüggetlenebbek, legerényesebbek. Ők kapcsolódnak a legtartósabb kötelékkel hazájukhoz és ragaszkodnak annak szabadságához és érdekeihez. Ez így is van. Éppen ezért tartjuk botrányosnak, hogy az állandóan a gazdatársadalom érdekeire hivatkozó kormányzat kétségek közt hagyja vergődni a tavaszi munkálatok megkezdése előtt álló földműveseket.”

Az ellenzéki országgyűlési képviselő hozzátette:

„Az immáron öt éve regnáló Fidesz pedig, ha meg kívánta volna szigorítani az MSZP által kialakított felügyeleti rendszert, akkor megtehette volna, hiszen a Jobbik nem gördített volna akadályt ennek útjába.”