Magyar sors: hazajöttek Angliából és most a családi pótlékot is elvették tőlük

Magyar sors: hazajöttek Angliából és most a családi pótlékot is elvették tőlük

Évekkel ezelőtt települt vissza Angliából egy hatgyermekes család a Somogy megyei Vízvár településére. Korábban már lapunk foglalkozott a család esetével, ugyanis kint született gyermeküknek évekig nem volt TB-je. 

A család hosszú évekig élt a brit fővárosban, ahol több üzletet is vittek, ám a Brexit-szavazás után a családfő megriadt, hogy véget ér addigi kiszámítható életük. Három éve felszámoltak odakint mindent és hazaköltöztek Magyarországra. Tavaly nyáron lapunknak úgy nyilatkoztak:

„Ha tudtuk volna, hogy ez vár minket, akkor nem jövünk haza”

-mondja a gyermekekkel otthon maradó asszony elkeseredetten. Férje sem tudott azóta idehaza érvényesülni, kikényszerült Hollandiába dolgozni. És ha ez még nem lenne elég, folyamatos küzdelmet folytatnak a magyar bürokráciával is, mivel fiuknak, aki 2013-ban Nagy-Britanniában született, sokáig nem sikerült idehaza elintézni a társadalombiztosítását. Végül a Jobbik alelnöke, Ander Balázs írásbeli kérdést intézett az Emberi Erőforrások Minisztériumához, és ha lassan is, de végre megszületett a megoldás. Végre lett TB-je a vízvári kisfiúnak.

„Ha tudtuk volna, hogy ez vár minket, akkor nem jövünk haza"

Rendezett, fehérre meszelt feszületek sorjáznak utunk mentén, csak ezek és a megművelt termőföldek mutatják, hogy élnek itt még emberek. A falvakon átgurulva egy lélekkel sem találkozunk, csak egy barna keverék hőköl vissza az útról, mikor észleli közeledtünk. A településkép ugyan mindenütt gyönyörű, szemetet sehol nem látni, az omladozó házak mutatják, a forrásokból ide nem sok juthat.

Most azonban újabb problémája akadt a családnak, ugyanis az édesanya azzal kereste fel a Helló Dél-Somogy szerkesztőségét, hogy 

annak ellenére, hogy életvitelszerűen itthon élnek, és a gyerekek itt járnak iskolába-óvódába, valamint külföldről való hazaköltözésük óta semmiféle kinti családtámogatási ellátást nem kapnak a kicsik jogán, most mind az ő anyasági ellátását, mind pedig a hat gyermek után járó családi pótlékot megvonták tőlük.

Az asszony döbbenten áll az eset előtt. Tanácstalan abban, hogy mit is tehetne. Ugyan férje Hollandiában dolgozik, hogy keresetével eltartsa a családot, de a mostani lépés komoly érvágást jelent a családi büdzsé szempontjából.

Most azon gondolkoznak, hogy ismét kénytelenek lesznek elhagyni Magyarországot.

A családot nem értesítették az okokról, így egyelőre még találgatni sem érdemes, hogy miért vették el tőlük a mindennapi megélhetéshez fontos támogatást.