Sopronban már thai ápolónők dolgoznak az idősek otthonában

Sopronban már thai ápolónők dolgoznak az idősek otthonában

A magasabb bér és a jobb munkakörülmények miatt a soproniak nagy része Ausztriában dolgozik, helyükre pedig ázsiai munkaerő érkezik „a leghűségesebb városba” is.

Sopronban a szakképzett munkaerő hiánya az építőipart, az egészségügyet és a szociális szférát illetően olyan szintre jutott, hogy ma már thai ápolónőket foglalkoztatnak a városi idősek otthonában. A Telex tudósítása szerint ez nem is csoda, hisz

a magasabb bér és a jobb munkakörülmények miatt a soproni szakemberek nagy része Ausztriában vállal munkát.

Az új gondozónők mosolygósak, türelmesek, szorgalmasak, de nem beszélnek magyarul. Az intézményen belül háromnyelvű piktogramok alapján tájékozódnak – számol be a lap. Hivatkoznak a Soproni Szociális Intézmény közösségi oldalán szeptember közepén megjelent közleményre, miszerint

az intézmény „az ellátottak érdekében a 270 fő dolgozója mellé – szükség szerint – 20 fő thai munkaerőt kölcsönöz, akik a képzett magyar személyzet mellett, az ő munkájukat segítve, a felügyeletük alatt fognak dolgozni”.

Ugyanakkor a soproni szállodákban is külföldi munkaerőre szorulnak, Fülöp-szigeteki és thai szobaasszonyok mellett már konyhai kisegítőket is alkalmaznak.

Ahogy azt olvasójuk nyomán a frissen munkába álló ázsiai nővérekről írják, aranyosak, kedvesek, segítőkészek, de nem önállóak. Segéderőként vannak beosztva egy-egy szakképzett magyar nővér mellé, ott valamennyi osztályon ezt a megoldást használják.

Rátkovics Roland Zsolt, a Jobbik-Konzervatívok soproni választókörzetének alelnöke közérdekű adatigényléssel fordult Sopron jegyzőjéhez a Soproni Szociális Intézetben foglalkoztatott thai dolgozók ügyében. A jobbikos politikus arra volt kíváncsi:

🟢 Milyen forrásból fedezik a foglalkoztatásukkal kapcsolatos költségeket, kiadásokat?

🟢 A munkavállalók lakhatását a soproni önkormányzata biztosítja-e?

🟢 Amennyiben igen, önkormányzati tulajdonú ingatlanokban helyezik-e el őket?

🟢 Illetve melyik munkaerő-kölcsönző céggel kötöttek szerződést erre vonatkozóan, valamint kívánják-e ezt a létszámot a későbbiekben tovább növelni?

A jegyző rövidre zárta válaszát, s annyit árult el, hogy a thai munkavállalók foglalkoztatásával kapcsolatos kiadásokat a Soproni Szociális Intézmény költségvetéséből finanszírozzák, lakhatásukat is a Soproni Szociális Intézmény biztosítja, a kölcsönző cég pedig a Work&Smile Kft. volt.

A cég így indokolja, miért épp a thai munkaerő közvetítésére szakosodott:

„Nincs még egy olyan nemzetiség, ami ennyire ideális lenne a magyar munkaerőpiacra”.

Emellett rendkívül céltudatosak, dolgozni akarnak, lehetőleg minél többet. Hosszú, illetve esti és éjszakai műszakokban, ünnepnapokon is szívesen állnak munkába. Egyébként két évre kapják meg a munkavállalási engedélyt, ez idő alatt nem is utaznak haza, viszont otthon maradt családjuknak utalják fizetésük nagy részét.

Emlékezetes, a Fidesz egyszerűsített törvényi környezetet teremtett a harmadik országbeli vendégmunkások hazánkban való foglalkoztatása érdekében, zömmel az újonnan létesített akkumulátorgyárak berkeiben. Bár időközben részint visszakoztak az eredeti tervtől, mindenesetre Orbán Viktor már hangot adott azon elképzelésének, hogy pár éven belül félmillió új munkavállalóra lesz szükség Magyarországon.

(Címlapkép: Soproni Szociális Intézmény - Facebook)