Bereczki Miklós: egy ilyen emberi hiba után azonnal távoznia kell Soroksár polgármesterének

Bereczki Miklós: egy ilyen emberi hiba után azonnal távoznia kell Soroksár polgármesterének

Bereczki Miklós ellenzéki önkormányzati képviselő (XXIII. kerület, Jobbik) sajtótájékoztatón jelentette ki, hogy

Bese Ferencnek, Soroksár kormánypártok által támogatott polgármesterének azonnal távoznia kell a pozíciójából.

Sőt, Bangóné Borbély Ildikó, a térség MSZP-s országgyűlési képviselője azt is közölte, hogy Polt Péterhez, Pintér Sándorhoz és Domokos Lászlóhoz fordul az ügy mihamarabbi kivizsgálása érdekében.

Bereczki Miklós egyébként nagyon szomorú ügynek nevezte azt, hogy Bese Ferenc polgármester méltatlanná vált a pozíciójához azzal, hogy vagyonnyilatkozatában eltitkolt egy ingatlant, aminek aztán a rekonstrukciójára 60 millió forint közpénzt szavazott meg tegnap a soroksári közgyűlés kormánypárti többsége. A politikus felidézte, az említett ingatlan korábban egy hentesüzlet volt, amit 2 éve a helyiek nagy megdöbbenésére zártak be. "De most már összeállt a kép", mindez azért történt, hogy egy bevásárlóközpontot csináljanak helyette - fogalmazott.

Ezért a mai nappal felszólítom Bese Ferencet, hogy mondjon le - szögezte le Bereczki Miklós.

A korábbi összellenzéki polgármesterjelölt hangsúlyozta azt is, hogy az összefogás egy olyan modellt próbált kidolgozni a helyhatósági választások után, ami a soroksáriak érdekeit vette volna figyelembe, azonban a városvezetés erre nem adott módot, igyekezett kiszorítani őket mindenhonnan. Ez odáig fajult, hogy még a napirend előtti kérdések intézményét is megszüntetnék.

"Felháborítónak tartjuk, hogy 2020-ban az elhallgattatás a módszer egy budapesti kerületben"

- hangzott el.

Bereczki Miklós továbbá kiemelte, Staudt Csaba frakcióvezető munkálta ki az ügyet, és tegnap nagyon heves vita zajlott erről a testületben, amely során több esetben is "lenullázta" és "sarokba szorította" Staudt a polgármestert a közhiteles bizonyítékokkal, a tulajdoni lappal, és a a vagyonnyilatkozattal.

Egy felelős városvezető egy ilyen emberi hiba után le kell, hogy mondjon, ezért ismételten erre szólítom fel Bese Ferencet

- hangsúlyozta Bereczki Miklós.


Az MSZP-s Bangó Borbély Ildikó kijelentette, hogy a vagyonnyilatkozati rendszer elavult, s azt a szocialista párt szerint is felül kell vizsgálni a közbizalom helyreállítása érdekében. Nem tükrözi a valóságot, nemcsak a politikusok, hanem a közhivatali vezetőknél sem - tette hozzá.

(Emlékezetes, Orbán Viktor miniszterelnök legutóbb azzal lepte meg a magyarokat, hogy elárulta, egy árva forint megtakarítása sincs, a Jobbik ezért ismételten benyújtotta a rendszer felülvizsgálatát, szigorítását célzó javaslatát. Az MSZP is erre készül Bangóné szavai szerint.)

Az országgyűlési képviselő írásban

  • egyrészt Polt Péter legfőbb ügyészhez fordul, hogy azonnali vizsgálatot követeljen, amit az ügyészség tekinthet feljelentésnek is;
  • másrészt Pintér Sándorhoz, mint az önkormányzatokat felügyelő miniszterhez, hogy kiderüljön törvényszerű volt-e az a testületi ülés, amelyen így fogadták el a soroksári költségvetést;
  • harmadrészt pedig Domokos Lászlóhoz, mert az Állami Számvevőszék az a szerv, amely a leggyorsabban tud vizsgálatot lefolytatni a közpénzekkel kapcsolatban.


Érdeklődésünkre, hogy mit várnak a mai naptól, Bangóné Borbély Ildikó közölte, több esetben fordult már elő, hogy a kérdésükre nyomozást rendeltek el, és most is bízhatnak abban, hogy Magyarországon a törvények még valamilyen formában működni tudnak, és ha az ellenzéki pártoknak van igaza, akkor Bese Ferencnek le kell mondania.

"Bízni kell Polt Péterben, bízni kell Pintér Sándorban"

- fogalmazott a szocialista politikus.

Soroksáron nagy a felháborodás - folytatta Bereczki Miklós -,

ez egy olyan ügy, ami megrengette a bizalmat a polgármesterben,

és ami után egy felelős politikus önként visszalép a hivatalától - tette hozzá.

Tekintse meg a teljes sajtótájékoztatót:

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/RDqQOYMd4VQ.jpg?itok=UZNlT-Ak","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=RDqQOYMd4VQ&feature=youtu.be","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}