Soros még soha nem volt ekkora tapló: a font bedöntésével fenyeget Brexit esetére

Na igen, ezért utálják milliók világszerte.

A magyar-amerikai nagybefektető a The Guardian című baloldali napilap keddi kiadásában közölt írásában ábrándnak nevezi azoknak a véleményét, akik szerint a Brexit - Nagy-Britannia távozása az Európai Unióból - nem érintené saját pénzügyi helyzetüket. Soros György szerint túl sokan gondolják így, márpedig lenne legalább egy nagyon egyértelmű és azonnali hatás: a font szinte bizonyosra vehető meredek és gyors értékvesztése.

Soros szerint a jelenlegi piaci árazásokból levezethetően a font legalább 15 százalékkal, de akár 20 százaléknál nagyobb mértékben is zuhanhat, ha a csütörtöki referendumon a kilépést pártolók kerülnének többségbe.

Az ezt követő gondolatmenet csodálatosan szép illusztrációja annak,

amiért világszerte milliók utálják a spekulánst.

Soros ugyanis az 1992-es "fekete szerdára” emlékeztet, amikor egy nap alatt 15%-ot csökkent a brit fizetőeszköz értéke. Vagyis azzal az árfolyamzuhanással példálózik, amelyet jelentős részben

éppen ő okozott

különböző pénzpiaci manőverekkel – majd hozzáteszi, hogy egyébként az a leértékelődés „egészséges volt”, mert lejjebb vitte az alapkamatot.

Aztán még hozzáteszi, hogy ez most nem ugyanaz a jelenség lenne, mert már nem nagyon van hová csökkenteni a 0,5%-os kamatot, vagyis innen a font már sokkal nehezebben állna fel. Ennek egyéb veszélyei is vannak, hiszen ha az ingatlanárak zuhanása és a munkanélküliség növekedése recessziót okozna a brit gazdaságban, ami valószínű, a monetáris politikának nagyon kevés mozgástere lenne a gazdaság élénkítésére és a kereslet gyengülésének ellentételezésére - írja keddi cikkében Soros György.

A milliárdos gondol a gyengébbekre, és naivabbakra is, így cikke folytatásában nagyjából teljesen világossá teszi, mit fog tenni, ha a britek a kilépés mellett döntenek.

"A piacon tevékenykedő spekulatív erők készséggel kihasználnának bármiféle számítási hibát a brit kormány vagy a brit választók részéről, és ha Nagy-Britannia a Brexitre szavaz, azon néhányan nagyon meggazdagodnának, de a választók zöme sokkal szegényebbé válna".

- fenyegetőzik Soros.

Ha eddig a mondatig még erőnek erejével próbáltunk kapaszkodni abba az illúzióba, hogy nem, ez nem lehet fenyegetőzés, mert a világ egyik leggazdagabb embere nem lehet akkora tapló, hogy egy brit lapban nyíltan megfenyegeti a briteket – akkor  a végére azért csak be kell ismernünk, hogy tévedtünk: igen, lehet.