Már összesen 2300 elítélt embercsempészt engedett szabadon a Fidesz-kormány

Már összesen 2300 elítélt embercsempészt engedett szabadon a Fidesz-kormány

A fideszes propaganda egyik fő témájának számító migrációval kapcsolatban bort iszik és vizet prédikál a kormány. Nyugaton sem nézik jó szemmel, hogy az embercsempészek eleresztésével Orbánék tulajdonképpen támogatják az illegális bevándorlást.

Újabb 1300 embercsempészt engedett szabadon az Orbán-kormány, de a magyar börtönök így is tömve vannak – írta meg a hvg360. A lap beszámolója szerint az embercsempészek újabb körének elengedése sem hozott megoldást a börtönök zsúfoltságára, mivel folyamatosan nő a hűvösre tettek száma.

A migránsozásra több éves propagandakampányt építő kormány immár 2300 embercsempészt eresztett szélnek.

Orbánék tavaly év elején már 1300 embercsempészésért elítélt bűnözőt helyeztek úgynevezett „reintegrációs őrizetbe”, azaz kiengedtek a börtönökből. A szabadon engedésüknek annyi volt a feltétele, hogy 72 órán belül el kell hagyniuk az országot, azonban ezt senki sem ellenőrizte, senki sem szankcionálta. Ugyanúgy azt sem, amennyiben ezek az embercsempészek visszatértek hazánkba, esetleg éppen bevándorlók csempészése céljából.

A megkérdőjelezhető lépést azzal indokolták, hogy az ukrajnai háború miatt nem telik az államnak ennyi elítélt fogvatartására. Eközben a magyar börtönök továbbra is dugig vannak, tehát rengeteg elítéltet tartunk el közpénzből. Közülük sokan az embercsempészésnél jóval kisebb stílű bűncselekmények miatt ülnek.

Ugyan a Fidesz-propaganda szerint a nyugat „migránspárti”, az embercsempészek elengedése után az osztrák kormány berendelte a bécsi magyar nagykövetet, Ausztria pedig szigorúbb ellenőrzést rendelt el közös határszakaszon.

Idén július elejéig újabb 1300 fővel 2297-re nőtt a szabadon engedett embercsempészek száma.

A magát továbbra is migrációellenesnek aposztrofáló Orbán-kormány olyan gyakorlatot folytat, amit még a bevándorláshoz elfogadóbban hozzáálló országok sem néznek jó szemmel. Pont az illegális bevándorlás motorjainak tekinthető embercsempészeknek adnak újabb esélyt, hogy folytassák a szervezett bűnözés ezen formáját. A hvg360 felhívta a figyelmet, hogy az újabb akcióval a külföldi fogvatartottak aránya a 2023 májusi közel 13 százalékról 5,7 százalékra csökkent.

(Címlapkép: Illegális bevándorlók a Röszke melletti vasúti átjárónál, a magyar-szerb határon 2015. augusztus 25-én. MTI Fotó: Ujvári Sándor)