Szabadrablás: Lázárék átjátszanák magánkézbe a nemzeti vagyont egy újabb kastéllyal

Szabadrablás: Lázárék átjátszanák magánkézbe a nemzeti vagyont egy újabb kastéllyal

Állatparkkal, nemzeti parki igazgatósággal együtt privatizálná a szarvasi Csáky-Bolza kastélyt az Építési és Közlekedési Minisztérium. A tervet még a Nagy István vezette Agrárminisztérium is ellenzi, a nemzeti parkról és a természetvédelmi szervezetekről nem is beszélve.

Lázár János kastélytörvénye révén privatizálhatják a szarvasi Csáky-Bolza kastélyt a 26 hektáros ősfás szarvasi Anna-ligettel együtt. Történik ez úgy, hogy itt található a Körös-Maros Vidéki Nemzeti Park Igazgatóság székhelye, egy látogatóközpont és egy állatpark is – írja a 24.hu.

Szintet lép a Lázár-féle kastélymutyi: mindent is visznek

Mint írják, a fideszes Lázár János nevéhez fűződő jogszabály lehetővé tette volna, hogy közpénzen felújított, állami tulajdonban lévő, történelmi kastélyokat csak úgy magánkézbe adjanak. Erre előbb Novák Katalin, a kegyelmi botrányba belebukott igazságügyi miniszter, majd pedig az Alkotmánybíróság intett nemet, mondván, nincs megjelölve a közcél, ami szükségessé teszi ezt az egészet.

Végül több módosítással, de sikerült átnyomni a kastélytörvényt,

ennek eredményeképpen augusztustól megkezdődhet 47 műemléki védettségű kastély, na meg a hozzájuk tartozó melléképületek és parkok privatizációja.

Jó kezekből magánba

A lap emlékeztet: a Körösvölgyi Állatpark az egyetlen olyan állatkert, amelyben a Dél-Tiszántúlon egykor és ma honos fajokat mutatnak be. Júniusban ünnepelte a tizedik születésnapját az intézmény, az évek alatt számos fejlesztésen esett át, és folyamatosan bővült.

A nemzeti park igazgatósága 30 éve kezeli az ingatlant, ez idő alatt mintegy egymilliárd forintot költöttek az épületre és a területre. Ezt akarja most Lázár János „ajándékba” adni.

A 24.hu szerette volna megtudni, hogy miért akarják magánkézbe szervezni a kiváló állapotú Csáky-Bolza kastélyt, és mi lesz a sorsa a nemzeti park igazgatóságának és az állatparknak, ha tényleg privatizálják. Utóbbi kérdésre a tárca lényegében nem válaszolt, csak annyit közölt:

„A törvény alapján az ingatlanok állapotának évenkénti felmérése szükséges, és a tulajdonba adásra vonatkozó felhívás azon ingatlanok esetében kerül közzétételre, amelyek esetében a vagyonkezelő nem tudja a fentiek szerinti méltó használatot biztosítani. Mindez nem csak a felújítás, de a fenntartás, karbantartás forrásigényét is jelenti.”

A bökkenő az, hogy a nemzeti park szoros kapcsolatot ápol a Csáky családdal, akik teljesen elégedettek az ingatlan hasznosításával. Lázár Jánosékat ez persze nem hatja meg, mint ahogy az sem, hogy a kastély és az egyebek magánosításával nem ért egyet az Agrárminisztérium, a nemzeti park és a természetvédelmi szervezetek sem. Nagy István közölte, tárcája elkötelezett amellett, hogy

„a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság székhelye, a Csáky kastély, a Látogatóközpont és az Állatpark továbbra is az Igazgatóság vagyonkezelésében és fenntartásában maradjon.”

Erről a Lázár-féle minisztériumot is értesítette.

Láthatóan az Orbán-kormányon belül sincs egyetértés. Ez azonban nem jelent semmit, ugyanis a privatizációhoz nem szükséges az Agrárminisztérium jóváhagyása. Gyakorlatilag tehát csak egy valaki tehet keresztbe a biznisznek: Lázár János. Ezzel pedig a kör be is zárult.

(Címlapkép: Lázár János építési és közlekedési miniszter a Fidesz-KDNP választási fórumán Aszódon 2024. május 28-án. MTI/Máthé Zoltán)