Minden oké volt, aztán jött az űrvihar és megsemmisítette Elon Musk műholdjait

Minden oké volt, aztán jött az űrvihar és megsemmisítette Elon Musk műholdjait

A SpaceX megerősítette, hogy geomágneses vihar semmisítette meg a múlt pénteken Falcon 9 rakétával fellőtt Starlink műholdjainak többségét – írja a SkyNews.

Elon Musk cége közölte,

49-ből 40 műholdja várhatóan vissza fog zuhanni a Földre, miután az űrvihar jelentősen megrongálta azokat.

A Starlink szerint a műholdak 210 kilométerrel a Föld felett repültek, aztán amikor a vihar elérte őket, biztonsági üzemmódba kapcsolták őket.

Szakértők korábban már aggodalmukat fogalmazták meg a növekvő űrszemét miatt. Úgy vélik, minél több dolog kering a Föld körül, annál nagyobb a veszélye annak, hogy a különböző műholdak ütközni fognak egymással. Ez a fő probléma a Starlinkkel is.

Hugh Lewis űrszemét-szakértő még tavaly augusztusban arról beszélt, hogy megfigyelések alapján a veszélyes, nagyon közeli találkozások feléért a SpaceX Starlink-rendszere a felelős.

Musknak egyébként igen jól megy a sora: legismertebb márkája, a Tesla 2021-es adózott eredménye majdnem nyolcszorosára, 5,52 milliárd dollárra ugrott az egy évvel korábbi 721 millió dollárról.

Van, amin nem fog a járvány: csaknem nyolcszorosára nőtt a Tesla tavalyi profitja

A Tesla amerikai elektromos járműgyártó tavalyi adózott eredménye 5,52 milliárd dollárra ugrott az egy évvel korábbi 721 millió dollárról, amikor először zárt évet nyereséggel. Az MTI azt írja, az autógyártó bevétele 71 százalékkal, 53,8 milliárd dollárra nőtt, az eladott autók száma 87 százalékkal, 936 ezerre emelkedett.