Alig fogyasztunk spárgát, külföldre kell értékesíteni a magyar termelőknek

Alig fogyasztunk az egyik legjobb zöldségből, pedig a magyar termelőket is segítenénk vele.

Az évi hét-nyolcezer tonnás magyar spárgatermelés csupán tíz százaléka marad itthon, mivel nincs kultúrája a spárgafogyasztásnak - mondta Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke a Magyar Hírlapnak.

A lap keddi számában az elnök közölte, hogy az idén a márciusi nagy hideg miatt késett a spárga érése, most pedig a hirtelen jött meleg miatt felgyorsult. Körülbelül a felénél tart a spárga betakarítása, amelynek a szezonja március végétől május végéig tart - tette hozzá.

Ledó Ferenc kifejtette, hogy Európában a meghatározó spárgatermelők, a németek és a spanyolok, az elcsúszás miatt, egyszerre dobták piacra a spárgát, így komoly túlkínálat alakult ki a nemzetközi piacon, emiatt nehéz a magyar termelőknek eladniuk. Közölte, az árak is kifejezetten alacsonyak, és mivel a magyar gazdák szinte teljes mértékben az exportra alapoznak - leginkább a német és osztrák piacra termelnek -, most nehéz helyzetbe kerültek.

A legnagyobb spárgatermesztő körzet Ásotthalom környékén, illetve Kecskeméten található, de az utóbbi években a Nyírségben is egyre népszerűbb.

Eddig az MTI híre, és akkor most evezzünk szubjektív vizekre! A spárga nemcsak az egyik legfinomabb zöldség, de rendkívül hasznos is. Váncsa István a régi Origóra például ezt írta róla:

"Köztudomású, hogy a tivornyázás alkalmával a szervezetbe bevitt alkoholt a májban képződő alhohol-dehidrogenáz nevű enzim átalakítja acetaldehiddé, ami sajnos mérgező, s mint ilyen, a másnaposság legkellemetlenebb tüneteinek első számú okozója. Szerencsére az acetaldehidet az acetaldehid-dehidrogenáz nevű másik enzim ecetsavvá bontja tovább, abban az ütemben, ahogy sikerül. Mármost a dél-koreai Cheju National University School of Medicine kutatói arra jöttek rá, hogy a spárga bőséggel tartalmaz olyan aminosavakat, amelyek az acetaldehid-dehidrogenáz képződését segítik elő. A méreg tehát lebomlik, mielőtt ártani tudna, vagyis a részeg másnap reggel nem avval kezdi, hogy gyógyhatásúnak hitt sörök fogyasztása révén elinduljon az újabb és valószínűleg még förtelmesebb leittasodás felé, hanem ezzel szemben fitten és fiatalosan ugrik ki az ágyból, készen arra, hogy családjának, nemzetének, sőt az egész emberiségnek hasznára legyen."

Egyenek spárgát, nem bánják meg!