Stabil a Jobbik második helye

Az összes közvélemény-kutatónál a Jobbik a második a teljes népesség körében.

A közvélemény-kutató cégek mindössze hibahatáron belüli (nem érdemi) elmozdulásokat mértek a teljes népességen belüli táborok méretében az év második hónapját nézve. A legfeljebb két százalékpontos változások azt mutatják, hogy a pártverseny szempontjából nagyon intenzív 2014-es év után 2015 eleje ilyen szempontból kiegyensúlyozottabb képet fest.

A Fidesz

A Fidesz-KDNP továbbra is vezeti a pártversenyt, annak ellenére is, hogy a kormánypártok népszerűsége esetében tapasztalható a legnagyobb szórás az eredményekben (Ipsos: 21 százalék, Századvég: 30 százalék).

Egyébként januárhoz képest egyedül az Ipsos mért népszerűségvesztést a kormánypártnál, az is mindössze 2 százalékot.

A Jobbik

A nemzeti párt második helye sem kérdéses a mérések alapján. Nagy eltérés nincs a februári számokhoz képeset, ugyanakkor a legerősebb ellenzéki párt az egyedüli, amelyik képes volt 2 százalékos növekedésre (Ipsos), és ezzel párhuzamosan, egyetlen intézet sem mért a Jobbik esetében csökkenést.

forrás: kozvelemenykutatok.hu

Az MSZP

Az MSZP teljes népesség körében mért támogatottságát a kutatócégek 9-12 százalék között mérték, ezzel továbbra is csak a harmadik lépcsőfokot foglalják el a képzeletbeli dobogón. Legrosszabbul a Nézőpontnál teljesítettek, egy százalékot vesztettek, így most áll a támogatottságuk 9 egységnél.

A többiek

A többi pártnál is hasonló képet mutatnak az eredmények: az LMP és a DK esetében 4-5 százalékos támogatottságot azonosítottak. Az Együtt viszont továbbra is a minimális támogatottság megtartásával küszködik az adatok alapján.

A bizonytalanok

Még mindig sokan vannak, és egyelőre nem csökken a számuk. A teljes népesség körében az Ipsos 44 százalékon mérte azokat, akik vagy nem tudnak pártot választani, vagy eltitkolják a választásuk tárgyát.

Érdekes lehet az is, hogy a Századvég számítása szerint csak 34 százalék a bizonytalanok aránya, ez a könnyű tízes azért még sokat érhet valakinek.

forrás: kozvelemenykutato.hu