Stoltenberg bejelentette: Finnország kedden a NATO tagjává válik

Stoltenberg bejelentette: Finnország kedden a NATO tagjává válik

Holnap hivatalossá válik a skandináv ország csatlakozása a katonai szövetséghez.

Finnország kedden, április 4-től a NATO 31. tagjává válik - közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben hétfőn, a tagállamok külügyminisztereinek másnap kezdődő, kétnapos tanácskozását megelőzően tartott sajtótájékoztatóján.

Stoltenberg tudatta, hogy a finn lobogót kedd délután vonják fel a szövetség brüsszeli központjánál. A norvég politikus leszögezte:

Finnország csatlakozásával a NATO erősebbé válik, és ahogy a csatlakozás révén biztonságosabb hellyé válik Finnország, növekszik a csatlakozásra váró Svédország biztonsági környezete is.

Hosszadalmas folyamat végére kerül pont a finneknél

Ismeretes, a magyar országgyűlés nyolc hónappal a kormányzati előterjesztés után március 27-én szavazta meg Finnország NATO-hoz történő csatlakozását, melyet 182 igen és 6 nem szavazattal hagytak jóvá a képviselők. A parlament azonban még nem döntött Svédország kérelméről. A svédek csatlakozási kérelmét így bizonyára még egy jó darabig parkoltatják. Törökország mellett pedig az EU-n belül egyedül miattunk húzódik eddig az őket érintő aktus.

Orbán Viktor politikai igazgatója, Orbán Balázs még a ratifikáció előtt azzal érvelt, Finnország esetében egy "különleges történelmi barátságról és szövetségről" van szó, ugyanakkor azt várják a svéd kormányzati szereplőktől, hogy "megnyugtassák" a magyar parlament tagjait. Emellett úgy vélte: a magyar parlamenti képviselők közül néhányan nem nyugodtak, mert azt látták, az elmúlt években svéd kormányzati szerepelők sportot űztek abból, hogy folyamatosan megkérdőjelezték a magyar demokrácia állapotát, sértegették a magyar választókat, a képviselőiket, s ezáltal egész Magyarországot. Szavai szerint nem szeretnének állást foglalni svéd belpolitikai kérdésekben, de ugyanezt elvárják másoktól a magyar kérdések tekintetében.

Ezt megelőzően pedig még február végén egy balatonfüredi kihelyezett Fidesz-frakcióülésen derült ki Kocsi Máté bejelentéséből, hogy a nagyobbik kormánypárt frakciója megosztott a svéd és finn NATO-csatlakozás ügyében. Akkoriban a miniszterelnök arról beszélt a Kossuth Rádióban, hogy higgadtságot kért a képviselőktől a kérdésben, "de azért legyen egy pár komoly beszélgetés a finn és a magyar parlament között. Ha azt akarják, hogy támogassuk őket és tisztességesek legyünk velük, akkor ők is legyenek tisztességesek velünk" - fűzte hozzá még februárban Orbán Viktor.

Címlapkép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtóértekezletet tart a tagállamok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozását megelőző napon, 2023. április 3-án, Brüsszelben. (MTI/EPA/Olivier Matthys)