Súlyos helyzetben a miskolci idősgondozás

Szilágyi szerint az ápolók rendkívül leterheltek, hiszen sokszor másfélszer annyi ellátottról kell gondoskodniuk, mint amennyit a törvény előír, aminek köszönhetően a rendszer személytelenné válik, hisz nincs kellő idő az egyéni gondokkal foglalkozni. Probléma az is – tette hozzá –, hogy a gondozási időnek csak az első órája ingyenes, így pedig minden ellátott – tekintettel a rossz anyagi körülményekre – ebbe az egy órába szeretne mindent besűríteni, ami csak papíron valósul meg. Tovább rontja a helyzetet az is – közölte a Jobbik politikusa –, hogy a jelzőrendszer kezelése a gyerekvédelemhez került, vagyis az idősekhez sok esetben szociális gondozó, ápoló helyett gyermekvédelmi szakember érkezik.
 
Szilágyi Szabolcs elmondta: az önkormányzat egészségügyi-szociális bizottsága mindig méltatja a szociális szférában dolgozók munkavégzését, ez azonban szerinte kevés. „Méltató szavakból se kenyeret, se rezsit nem lehet fizetni” - fogalmazott. Felhívta a figyelmet: az érintett munkavállalók a bedolgozott évektől függetlenül a szakmunkás bérminimumot viszik haza, erre kapnak szociális ágazati pótlékot, ami még bruttóban is alig éri el az ötezer forintot.
 
A Jobbik sürgeti, hogy a mennyiségi gondozási elv helyett a minőségi ápolás érvényesüljön az idősellátásban, ami csak megfelelő munkakörülményekkel, elegendő dolgozói létszámmal, elfogadható bérezéssel valósulhat meg. „Csak így lehetséges, hogy az ágazat ne antiszociális, hanem valóban szociális legyen” - nyomatékosította Szilágyi Szabolcs.