Súlyos választási törvénysértés Dunaújvárosban

Dunaújvárosban a Fidesznek inkább szerénynek kellene lennie - azok után.


Országos botrányt keltett, amikor kiderült, hogy a Fidesz korábbi képviselője, Gál Roland egy rendkívül brutális gyilkossági ügybe keveredett. Miután végre sikerült megfosztani a mandátumától, június 5-ére írták ki az időközi választást a körzetben.

Talán egy kicsit visszásnak tűnhetett, de a Fidesz végül indított jelöltet a megüresedett helyért.

S hogy mennyire komolyan gondolja a győzelmet, arra jellemző, hogy a párt által irányított városvezetés Lassingleitner Fruzsina, a Fidesz képviselőjelöltje érdekében még a választási törvény megsértésére is hajlandó.

A Jobbik Dunaújvárosi Alapszervezete közleményben reagált a kampányidőszakban tapasztalt furcsa eseményekre.

Lassingleitner Fruzsina több alkalommal is diadalittasan számolt be arról, hogy a választókörzetben általa összegyűjtött, és az önkormányzat illetékes szervei felé jelzett problémákra napokon belül megoldást is találtak, és a megfelelő szakemberek el is hárították a felmerült hibákat (itt például a helyi közéleti hetilap felületén dicsekszik...).

Újdonság volt ez a Jobbik számára - olvasható a párt által kiadott közleményben,

"mert az elmúlt években nem ehhez szokhattunk hozzá a lakossági problémakezelés terén a várost irányítóktól".

Ezen felbuzdulva Barta Endre, a legerősebb ellenzéki erő képviselőjelöltje is összegyűjtött egy, a választókerületben élők számára neki jelzett problémacsokrot, és ő is kérte az önkormányzattól, ha már a fideszes jelölt által tolmácsolt kéréseket ilyen gyorsan és készségesen teljesítették, akkor tegyék már ezt meg neki is.

Azonban Barta javaslatától az önkormányzat elzárkózott.

Pintér Tamás, a Jobbik dunaújvárosi önkormányzati képviselője szerint ezzel a gyakorlattal az önkormányzat nem tesz mást, mint különbséget tesz egyes jelöltek között, és bár nem tehetné, ezáltal beavatkozik a kampányba; és mivel az ilyen magatartás sérti a jelöltek közötti esélyegyenlőséget, a helyi választási bizottsághoz fordult.

"A választási bizottság aztán - az elvileg független elnök és elnökhelyettes, dr. Bakos Károly és dr. Hanák Tamás Fidesznek tetsző álláspontot furcsa módon igen könnyen magáévá tevő, és azt körömszakadtáig védő agitálása ellenére - helyt adott Pintér Tamás beadványának, és elsőfokú, még nem jogerős határozatában megállapította, hogy a fideszes dunaújvárosi önkormányzat megsértette a választójogi törvényt a magatartásával, és eltiltotta a további jogsértéstől. Ami azt is jelenti, hogy innentől kezdve talán nem lesznek fideszes és nem fideszes úthibák a városban"

- emlékeztet a Jobbik közleményében.

Talán Dunaújvárosban valóban lehetne gy kicsit szerényebb a Fidesz.