Újra tort ülnek az oligarchák – becsődölt a Surjány-Hús

A törökszentmiklósi cég megszűnése mögött egy jól érzékelhető folyamat húzodhat meg.

Maradva egy pillanat erejéig a Miniszterelnökséget vezető miniszternél; Lázár a szokásos csütörtöki kinyilatkozása során többször is igen erős kritikával illette a hazai agráriumban tapasztalható egyenlőtlenségeket. Mint elmondta, a rendelkezésre álló európai uniós, mezőgazdaságra szánt források 75 százaléka a jelentkezők 5 százalékához jut el, sőt a keret 50 százalékát a szerencsés 1 százalék nyerte el. Lázár akkor úgy nyilatkozott, hogy ezért nem szereti a jelenlegi nagybirtokosokat.
 
Valószínűleg ugyanígy érez az a több mint 500 alkalmazott, akinek a munkahelye megszűnik a Surjány-Hús csődje miatt - tehetjük hozzá.
 
Május 14-én jött a hír, hogy fizetésképtelenné vált a TOP 5 hazai húsipari csoport közé sorolt törökszentmiklósi Surjány-Hús Kft., a dolgozók nem kapták meg májusi fizetésüket, csődbiztos vette át a céget, a bank mindent lefoglalt.
A kft. öncsődbe menekült, ezt Tóth Tibor ügyvezető azzal magyarázta, hogy a Surjány-Hús nem tudja felvenni a versenyt a feketegazdasággal, az adót nem fizető piaci szereplőkkel, kiszolgáltatott a multiknak és nem tud versenyezni a szlovák, cseh, lengyel "csodaárú" termékekkel. Vagyis törvényszerű, hogy el kell bukjon.
A nyilvános cégadatok szerint a társaság 2013-ban az előző évi, több mint 14,5 milliárd forint után 11,14 milliárd forint árbevételt ért el, ebből mintegy 306 millió származott exportból. Az adózott eredménye 2012-ről 2013-ra 241 millióról 190 millió forintra csökkent. Kötelezettségeinek értéke 2013 végén meghaladták az 5,2 milliárd forintot, saját tőkéje 2,8 milliárd forintot tett ki.
 
Pénteken már csoportos leépítésről tájékoztatták a nyilvánosságot, a döntés több mint 200 dolgozót érintett. Tóth Tibor elmondta: bár a számlát a bank továbbra is zárolja, a dolgozók a június 10-én esedékes fizetésüket úgy tűnik, időben megkapják majd.
Hozzátette: az áramot sikerült "megmenteni", viszont a közműszámla-tartozás miatt a szolgáltató kikapcsolta a gázt a vállalatnál. Ennek ellenére rendeléseket még a készlet erejéig vesznek fel és teljesítik is azokat, bár új nyersanyagot már nem vásárol a cég - jegyezte meg.
S most térjünk vissza Lázár oligarchia-ellenes kirohanásához, ugyanis azok az elejtett félmondatok sok mindent megmagyaráznak.
 
Korábban közöltünk egy összeállítást, hogy a fanfárok kíséretében beharangozott sertéstőkehús-áfacsökkentés gyakorlatilag párhuzamosan zajlik Csányi Sándor mohácsi giga-vágóhíd projektjének állami támogatásával. Ezzel pedig óriási hasznot húzhat a milliárdos bankvezér, agrár-beruházó (MLSZ-elnök).
 
Azonban ismerünk egy feltörekvő oligarchát is, aki olyan keményen és fáradhatatlanul szerelte a gázt Felcsúton, hogy most már eljutott arra a szintre, hogy rámutathat egy milliárdos bevételű vállalatra, és kimondhatja a varázsszót:
akarom!
Úgy tudjuk, hogy Tóth Tibor már korábban kapott vételi ajánlatot Mészáros Lőrinctől a Surjány-Hús Kft. megvásárlására, de azt elutasította az egykori ügyvezető. Most úgy tűnik, stratégiai hiba volt ez a döntés. Az alkalmazottaknak tartott eligazítás során állítólag az is elhangzott, hogy ne lepődjenek meg azon, ha cég 1 éven belül újra indulna, csak új tulajdonosi körrel.
 
Sőt, ha ehhez hozzávesszük, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kinyírta a győri Kapuvár Hús Zrt.-t, felmerülhet bennünk, hogy létezik egy központi szándék a feldolgozó szektor átstrukturálására. Azaz kipucolni a piacot.
 
Talán ez magyarázza a tényt, hogy a keményen dolgozó kis emberek érdekeit máskor szem előtt tartó kormánypárt egyetlen képviselője sem szólalt fel a parlamentben a Surjány-Hús ügyében. Ezt egyedüliként Hegedűs Lorántné, a Jobbik politikusa tette meg; az Alfahír kérdéseire is válaszolt.
 
A nemzeti ellenzék országgyűlési képviselője megerősítette gyanúnkat, ő is felfedezett egy jól érzékelhető tendenciát a fenti események mögött, ugyanakkor egy másik fontos szempontra is felhívta a figyelmet; a cég csődje katasztrófával érhet fel a térségben.
Ugyanis nem csupán ötszáz alkalmazott vesztheti el a munkáját, de a beszállítók, a mezőgazdasági gazdálkodók megélhetése is veszélybe kerül - figyelmeztetett Hegedűsné. Egyben arra emlékeztetett, hogy amikor 2012-ben a Surjány-Hús egy sikeres fejlesztést hajtott végre, Fazekas Sándor földművesléügyi miniszter egyből a helyszínen termett egy fénykép erejéig, ezzel szemben most nem vállal szerepet az ügyben. Ugyanakkor - fogalmazott a jobbikos politikus -, sem akkor, sem most, amikor már mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy külső forrás nélkül menthetetlen, állami támogatást nem kapott a cég.
(Csak csendben tesszük hozzá: Csányi Sándor beruházása kiemelt fontosságú, legalábbis az állam számára...)
 
A Jobbik éppen ezért arra szólítja fel a kormányt, hogy keressen forrást a költségvetésben a dolgozók és a gazdák támogatására, akár a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP), akár a Földművelésügyi Minisztérium vis maior keretében, ugyanis a csőd kritikus állapotot idézne elő a térségben. Félő ugyanis, hogy a csődeljárás végén a dolgozók nem jutnak majd hozzá elmaradt jussukhoz, hiszen ők a hitelezői sorrend végén állnak.
 
Hegedűs Lorántné egyben azt is javasolja, hogy a Fidesz-kabinet támogatásával hozzanak létre egy alapot, hogy egy szövetkezeti rendszeren belül az egykori alkalmazottak, beszállítók vegyék át a cég tulajdonjogát, így megakadályozható lenne akár az is, hogy tovább centralizálódjon a hazai agrárium.
 
Fazekas Sándor számára is volt egy üzenete; Hegedűsné ugyanis reméli, hogy

a miniszter akkor is közös fényképet készített majd a Surjány-Hús dolgozóival, amikor a munkanélkülivé vált emberek az FM előtt fognak tüntetni majd.