Itt a videó, amikor Tiborczot még csak úgy mutatták be, mint Orbán Ráhel barátját

Persze 2010 óta már családtagnak számít.

Tiborcz István 2018 elejére már nemzetközi hírnévre tett szert, miután az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) korábbi cége, az Elios Zrt. esetében nemcsak törvénytelenségeket állapított meg, hanem még a bűnszervezet gyanúja is felmerült.

Na, de Tiborcz István sem született egyből milliárdos NER-lovagnak.

Ahhoz, hogy Orbán Viktor családtagnak tekintse, egy-két dolgot azért el kellett végeznie.

Az 1986-ban született Tiborczról azt még a wikipédia is tudja, hogy 2009 tavaszán négy vállalkozást alapított barátjával, Erdei Bálinttal (aki az MKB Bank akkori vezetőjének, Erdei Tamásnak volt a fia): ES Water, ES Gas, ES Audit és ES Light. A négy vállalkozás 2009 őszén beolvadt a 2009 nyarán alapított ES Holding Zrt-be.

Az elkövetkező hónapokban csend volt az ES Holding körül, és arról sem volt túl sok embernek fogalma, ki az a fiatal jogász a cég élén, és kinek is udvarolgat, hova is tart.

Aztán 2010. április 26-án a Fidesz megnyerte a választásokat. A győzelmi buliról az Index készített egy kis összefoglalót, amelyben aztán az örömittas Orbán-fanok egyike egy kis süteménnyel kedveskedett a nagy nap alkalmából magának Orbán Viktornak. A logisztikát Orbán Ráhel barátjára bízták, mert ő eljuttatja a családnak, tutira.

Az Index videójának leírása 8 év távlatából visszanézve bájos:

"az elbaltázott első forduló után végre tombolhattak a Fidesz szimpatizánsai a Vörösmarty téren. A süntortát Orbán Ráhel pasija vette át."

Tiborcz megjelenésével egy ideig még nem tudtak mit kezdeni az újságírók. A 2011 nyarán még hírportálnak tekinthető origo.hu például így írt arról a ma már történelmi pillanatról, amikor a Fidesz mögött álló gazdasági kör kiemelte Tiborczékat.

"Az E-OS 2010. május 25-i (egy hónappal a sütis akció után - aszerk.) közgyűlésén fogadták el azt a határozatot, amelynek értelmében a cég tulajdonrészt vásárol az ES Holding nevű társaságban, és ekkor egyben eldöntötték azt is, hogy a Baji (István – aszerk.) által vezetett E-OS érdekeltségébe került cég felveszi az E-OS Innovatív nevet.

Az nem világos, hogy miért éppen ezt a céget vásárolta meg a terjeszkedni kívánó E-OS, az ES Holding ugyanis nem mutatott fel vonzó pénzügyi teljesítményt, és nem rendelkezett komolyabb referenciákkal sem. A cégnek két kft. volt a tulajdonosa, az egyiknek a golfozóként, ingatlanbefektetőként és az MKB Bankot vezető Erdei Tamás fiaként ismert Erdei Bálint a vezetője, a másiknak pedig a nála fiatalabb, húszas éveiben járó Tiborcz István volt az ügyvezetője az alapítás idején. Mindketten ott ülnek jelenleg is az E-OS Innovatív igazgatóságában, bár az általunk megkérdezett, évek óta energetikával foglalkozó üzletemberek és szakértők mind azt mondták, hogy egyikőjük nevét sem hallották még a szakmában. "Ifjú titánok, az energetikában látják a jövőt" - jellemezte a két fiatalembert egy, az E-OS csoporttal korábban üzleti kapcsolatban álló forrás."

Pedig addigra az E-OS 2010-ben már megkötötte első közvilágításra szóló szerződését (721 millió forint értékben) a Lázár János által vezetett Hódmezővásárhellyel.

El kellett még egy kis időnek telnie ahhoz, hogy a szombathelyi születésű Tiborczról mindenki számára kiderüljön, hogy már barátnak számít. (Bátyja, Péter, a Fejér megyei közgyűlés fideszes alelnöke, illetve a párt bicskei önkormányzati képviselője volt 2006 és 2010 között, majd a kormányváltás után a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikai tanácsadója lett. Nővére, Eszter pedig azzal került 2012-ben a hírekbe, hogy a földbérleti pályázatok eredményeként Bicske és Csapdi környékén elnyert 157 hektár szántót, vagyis ő rendelkezett a Fejér megyei bérletek 4.1 százaléka fölött).

A történet azóta már ismert, 2013. szeptember 6-án Tiborcz István és Orbán Ráhel összeházasodtak, családtag lett a korábbi sütis fiúból.

(A videóban emléket állítunk Mike Newell remekének, a Donnie Brasco című filmnek).