Megállapodtak a Suzukinál a bérekről

A cég azt a tárgyalást zárta le, amit az Üzemi Tanáccsal folytatott, az új szakszervezettel továbbra sem ülnek le.

Megállapodás született a 2019-es bérfejlesztésről a Magyar Suzuki Zrt.-nél, közölte péntek este a vállalat. A cég azt a tárgyalást zárta le, amit az Üzemi Tanáccsal folytatott, az új szakszervezettel -aminek leendő vezetőjét rögtön kirúgták- továbbra sem tárgyalnak.

Lapunkhoz eljuttatott közleményükben azt írták, hogy a vállalat és az Üzemi Tanács közötti, tavaly december óta tartó tárgyalások keretében a felek megegyezésre jutottak a bérfejlesztés minden pontja tekintetében.

A 2019. évi bérfejlesztésről szóló végleges megállapodás szerint az alapbéremelés mértéke átlagosan 18 százalék a direkt dolgozók esetében.

A múlt évben a direkt dolgozók átlagos alapbéremelése 12,5 százalék volt. Így tehát a vállalat 2018-ban és 2019-ben együttesen 30,5 százalékos bérfejlesztést hajtott végre a fizikai dolgozók körében.

"Minden esti műszakban kötelező a másfél óra túlóra"

"Minden esti műszakban kötelező a másfél óra túlóra"Lapunknak megszólalt az esztergomi Suzuki-gyár egyik dolgozója is, akinek saját érdekében nem közöljük a nevét. Mint mondta, alacsony bérek, rossz munkakörülmények, kötelező túlórák vannak a gyárban (a cég helyszínen tartózkodó vezetője szerint ugyanakkor még a 250 órás túlórakeretet sem használják ki).

A felek a mai tárgyalások eredményeként az Üzemi Tanács által javasolt minden pontban – 2019-es bérek, éves bónusz, béren kívüli juttatások – végleges megállapodásra jutottak.

Az újonnan megszületett megállapodáson felül a Magyar Suzuki további juttatásokat biztosít dolgozói számára, mint például a jelenléti pótlék, fix műszakpótlék, üzemi meleg étkezés, ingyenes buszjárat, temetési és házasságkötési támogatás, gyermekszületési támogatás és törzsgárda jutalom – írták.