Szabályozni fogják a mesterséges intelligenciát az EU-ban

Szabályozni fogják a mesterséges intelligenciát az EU-ban

Az Európai Unió Kínát és az USA-t megelőzve szabályozhatja a mesterséges inteligenciát. A szabályozás célja, hogy az EU ne kövesse el újyra azt a hibát, amikor engedte, hogy az olyan technológiai óriások, mint a Facebook szabályozatlanul nőhessenek több milliárd dolláros vállalatokká.

Az Európai Parlament és az EU tagállamai megállapodtak a mesterséges intelligenciát szabályozó első átfogó törvénycsomagról. Ehhez egy 37 órás maratoni tárgyalásra volt szükségük. A törvényről azonban egyenlőre kevés részletet közöltek - írja a Guardian alapján a 444.

A közösségi médiát és a keresőmotorokat szabályozó EU-s jogszabálycsomagért felelős európai biztos, Thierry Breton szerint ez a megállapodás történelmi jelentőségű. Olyan óriáscégeket is szabályozni fog, mint az X (korábbi nevén Twitter), a TikTok és a Google.

Az EU ezzel elsőként szabályozhatja a mesterséges inteligenciát

Még Kínát, az Egyesült Államokat és az Egyesült Királyságot is megelőzi majd az Európai Unió. Így a többi ország számára példaként szolgálhat majd az EU.

Mire számíthatunk?

A megállapodás értelmében néhány esetet leszámítva betiltják a mesterséges intelligencia használatát a valós idejű megfigyelés és a biometrikus elemzés esetében. Ugyanakkor a rendőrség használhatja az érzelmek felismerésére is alkalmas eszközöket váratlan terrortámadás veszélye esetén, áldozatok felkutatásakor, vagy súlyos bűncselekmények utáni nyomozások alatt.

A rendőrségi visszaéléseket úgy akadályoznák meg, hogy csak független hatóságok által kiadott engedéllyel kerülhet sor prediktív rendőri beavatkozásra.

Dragos Tudorache, romániai EP-képviselő, aki az Európai Parlamentben négy éve vezeti a mesterséges intelligencia szabályozásáért folytatott küzdelmet úgy fogalmazott:

Egyetlen célunk volt, hogy olyan jogszabályt alkossunk, amely biztosítja, hogy az európai mesterséges intelligencia ökoszisztéma emberközpontú megközelítéssel fejlődjön.

A képviselők célja volt, hogy az EU ne kövesse el korábbi hibát, mint amikor engedte, hogy az olyan technológiai óriások, mint a Facebook szabályozatlanul nőhessenek több milliárd dolláros vállalatokká.

(Címlapkép: Pixabay)